lördag 27 juni 2015

Fortsättning del 2, Ribe, Römö och Sylt

Torsdag förmiddag fortsätter vi mot Esbjerg och tar väg 11 ner till Ribe där vi gör ett stopp.
 Utanför Ribes centrum finns det P-platser där man kan stå med husbil och inte nog med det, det är 48 timmars. Det är sådant som vi husbilsåkare kallar för bra service från kommunernas sida. På turistbyrån sa de att man fick övernatta, men inte ta ut bord, stolar m m. Vi hade dock tänkt fara ner till Römö, så någon övernattning på P-platsen var inte aktuellt.
Vi strosade omkring i Ribe som är Danmarks äldsta stad och passerade bl denna gamla byggnad som varit postkontor en gång i tiden. 
Detta är Danmarks äldsta hotell, Hotell Dagmar, uppfört efter en storbrand 1580. I huset intill ligger Turistbyrån vid torget.
Här är en bild på Domkyrkan. Den börjades byggas mellan 1150-1175 och var färdig mellan 1225-1250. 
Mittemot kanalen ligger kroen Kolving där vi intog vår lunch en kycklingsallad med hembakat bröd till. 

En underbar sallad.

Vid vår rundvandring i staden fann vi inga storkar hemma. De bon som vi såg på taken var tomma. Men okey vi hade tur vid vårt förra besök då vi fick se flera storkar med ungar, men  detta var någon gång på 80-talet.  

Att vandra runt i Ribe på dess gatstenar är en vandring tillbaka i tiden. Där finns museer som visar hur vikingarna bodde och levde i och runt Ribe. Varför inte ta en rundvandring tillsammans med "nattljusvakterna". Ja det finns mycket att göra och se i denna medeltidsstad där mycket har bevarats.

Chivas är bara 4-månader gammal och är mycket trött efter lite utflykter, så vi beslutar oss för att fara vidare med husbilen. Vi fortsätter väg 11 och kör över till Römö.
När vi passerar är det lågvatten och man ser knappt vattnet. Vägen ut till Römö påbörjades 1938 men så kom kriget emellan och den blev färdig först 1948. Vi tänkte välja stellplatsen Oasen på södra Römö. Ett fantastiskt val för den hade bra platser med singel som underlag för bilen och gräsytor vid sidan om. 
Samt en damm i mitten. 
Här är familjens bostadshus med stellplatsens hygienutrymme i bottre ändan. Platsen som ingår i TopPatz listan 2015, kostar 90 DKK, exkl el men inkl Wifi. 

Då det var endast 2 km ner till stranden tog vi fram cyklarna och körde på stranden ett tag. Chivas måste alltid få följa med och trivs jättebra med den nyinköpta korgen till honom. Han tycker att han sitter både bekvämt och säkert där bak. 

Av våra tyska grannar fick vi förslaget att ta färjan från Havneby till List på Sylt. Eftersom vi inte besökt Sylt tidigare nappade vi på förslaget. Självklart kunde vi ha med Chivas på både färjan och de linjebussar som vi köpt biljett till. Vår kombibiljett som för oss tre kostade 346 DKK  förde oss således runt på hela Sylt via fem olika linjebussar. Mycket praktiskt att ta bussen i stället för att ta egna cyklar med. Då hade vi nog inte orkat att cykla så mycket i motvind. 
Här ser man färjan som inte bara tar passagerare utan även långtradare och husbilar. Det är många ungdomar som kör ut med husbil på stranden för att sedan rigga upp sina Kitebuggar. Vi fick se ett flertal gäng. Mycket färggrant.
Det var denna delen
Ha det gött i sommarvärmen önskar vi 4.

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Tänk vad de kunde bygga förr! Numera håller ju ingenting någon längre tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo håller med dig. Ttänk vårt hus som är byggt 2008 får idag ny fasad. Ska man skratta eller gråta.

      Radera

Husbilen Helge