tisdag 18 augusti 2015

En liten tillbakablick på Tysklandsresan

Visst var det längesedan jag tog mig tid att skriva lite, men ibland går nöje och dagsrutiner ihop för en och tiden känns knapp. Men det är ju alltid bra med en återblick så här kommer lite från vår Tysklandsresa till Nordsjökusten.
Vi körde 221 mil och Helge var inte så törstig som vi förväntat oss. Han höll måttet att inte överstiga 1 liter. Närmare bestämt blev det 0,96 l/mil. Bra jobbat tycker vi. Totalt blev det 15 övernattningar som resulterade i en genomsnittskostad på drygt 100 kr per natt. Jämfört med svenska ställplatser är priset lågt. I Sverige får man nog lägga till 50 - 75 kr ytterligare per natt. Broavgifter och färja Puttgarten - Rödby gick på ca 2 500 kr.
 Denna väg tog vi till NP (nationalparken) men besöket i Cuxhaven har fallit bort på kartan, men vi var i alla fall där.

När vi körde söderut i Sverige märkte vi att det fanns knappast några kor ute på fälten. Däremot blommade både vallmon och blåklint utefter vägrenen. En underbar syn. I Tyskland böljade sädesfälten och grönskan var enorm.  Inte nog med det, där fanns även kossor. Dessutom var besättningarna mycket stora. Där verkar det som Bregottfabrikerna inte har några problem. För övrigt var landskapet fullt med små majskolvsplantor som när vi åkte hem hade hunnit bli nästan en halvmeter höga. Inte så konstigt för vi fick ju ta del av den tyska värmeböljan. 

Sedan var det, det här med ebb och flod. Fantastiskt att studera men inte särskilt badvänligt. Botten var på många ställen utefter Nordsjökusten som gyttja. Vem vill stoppa ner tårna i sådan gyttjesand? Men det var inte fråga om en "badresa" utan syftet var att i första hand besöka någon av öarna i NP. Vi har som tema att besöka olika NP  för att därigenom få naturupplevelser av olika slag. Därför kan det även bli besök i tyska NP såsom Vadehavet som är världens största tidvattensområde. Det sträcker sig över Tyskland, Holland och Danmarks kuster och blev 2009 upptaget på UNESCOs världsarvslista för områdets geologiska och ekologiska värden. Landskapet är dynamiskt och formas konstant av vinden och tidvattnet. Danska Römö har t ex Europas bredaste strand. Det var där som vi nog körde för långt ut med husbilen, men det gick bra till slut.
En annan NP  i Tyskland som vi besökt tidigare är Sächische Schweiz som ligger strax söder om Dresden med fantastiska sandstensformationer. Kan verkligen rekommenderas!
Bilden är tagen från nätet.

Det kändes som en mycket bra resa som vi är nöjda med. Hemresan gick över den lilla staden Ratzeburg och därefter via Puttgarden - Rödby med några avstickare i södra Sverige.
Efter denna resan var vi hemma några dagar sedan blev det en rundresa i Sverige.
Ha det fortsatt bra i sommarvärmen
önskar
Bengt o Ingela med Chivas

1 kommentar:

  1. Bra med en bil som inte är så "törstig", vi kollade vår bil när vi var i Tyskland sist och då drog den mellan 1,1 och 1,2 men det är ändå betydligt mindre än vår förra Concorde. Några deciliter gör ju rätt mycket på en långresa som typ till Spanien.

    SvaraRadera

Husbilen Helge