torsdag 22 december 2016

Osborne - Spain's Roadside Bull

Nu är det snart dax att få bekanta sig med tjuren Ferdinand igen. Ja just det han brukar vara med i Kalles Jul på Julaftonen kl 15.00. Men innan han träder in på scenen ska jag visa er en bild av Osborne. Han är också väldigt välkänd bland många. 

Visst känner ni igen honom. 

                                         Tjuren  OSBORNE  

När ni kört omkring i Spanien har ni säkert skymtat en siluette av en svart tjur på toppen av en kulle. Han heter Osborne och är Spaniens inofficiella symbol. Tjurarna blev kända som en reklamsymbol för Osborne Sherry företaget redan 1956 då bolaget satte upp tjurarna utefter huvudvägarna för att göra sin Brandy de Jerez känd. 

Tjurarna var från början svarta med namnet i rött och lite mindre. Men när lagen om reklam inom 150 m från vägen togs bort blev tjurarna större.  När det 1994 tillkom en lag som gjorde all reklam utefter vägarna illegal var det tänkt att alla tjurar skulle tas ner. Men allmänheten tyckte att Osborne blivit en bild i samhället så regeringen ändrade åsikt och samtyckte till att hela Osborne målades svart för att få bort sitt reklamsyfte för Brandyn.   

I dag finns det 90 tjurar kvar i Spanien, varav 21 i Andalusien, men det är två som fått behålla namnet Osborne, en i staden där bolaget har sitt huvudsäte, El Puerto de Santa Maria och en vid Jerez de Frontieras Airporto i provinsen Cádiz. 


Hur många har ni sett? Nu när jag vet att det finns 90 st kan man ju börja samla på dem! Visserligen tror jag inte att jag lyckas se alla 90, men det är i alla fall en trevlig historia runt dem som jag läste i någon tidning som jag fått i Benidorm. 

Jag tycker att det är inte fel att säga att Osborne blivit "K-märkt" ! Hoppas att han får vara kvar för jag tycker det är ett trevligt inslag i naturen. Jag vet inte varför men jag blir alltid så glad när vi passerar en. När vi kommer tillbaka till Spanien efter helgerna vore det trevligt om vi i alla fall kunde få se en av dem med namnet kvar. Vi kör ju från Malaga till Portugal.

I väntan på Kalles Jul säger vi till alla läsareVi hörs o ses kanske utefter vägarna! 

Ha det gött, snart är det vår igen och vägarna blir fulla av HUSBILAR!

Så ta det försiktigt!
We 4

8 kommentarer:

 1. God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi er också, kramar från Anders, Birgitta, Alonso och Simone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, hoppas ni får en solig jul o nyårshelg

   Radera
 2. God Jul till er alla från oss alla

  SvaraRadera
 3. Tackar oavsett om ni är på hemmaplan eller i HY önskar vi desamma.

  SvaraRadera
 4. Tack för ett trevligt inlägg om tjuren....det hade jag ingen aning on....jag har alltid trott att det var en symbol för Spanien. Så fel man kan ha, haha. En riktigt God Jul önskar vi er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, alltid roligt tycker jag med fakta om saker o ting som vi stöter på under våra resor i Spanien o Portugal. Som sagt det blir ingen vit jul men ändå härligt att fira jul med nära o kära. Även vi säger God Jul till er.

   Radera
  2. Tänk om svenska regeringen kunde vara lika lyhörda för svenskars önskemål!

   Radera
 5. Vilken kul historia om tjuren! Vi har sett några stycken men långt ifrån 90... Gott nytt år på er!

  SvaraRadera

Husbilen Helge