fredag 17 februari 2017

Ett smörgåsbord av småbyar i omgivningarna runt Albufeira

Fler turer väntar oss, men vilken?  Vi hade bestämt att bland annat ta en tur i inlandet. Alte hade vi hört talas om, så varför inte välja denna lilla by. Det ska vara en pittoresk vitkalkad by, typ de spanska i Andalusien. 

Från Albufeira kör vi IC 1 upp mot San Bartolomeu och svänger höger mot N 124 och Alte. Vi möts av böljande kullar med apelsinlundar och mandelträd. Men när vi närmar oss byn, ser vi flera husbilar stå parkerade vid kyrkogården. Naturligtvis kör vi dit för att kolla huruvida det är en stellplats eller ej. De parkerade bilarna var från Frankrike och Belgien. 
                                   N 37 13 52   W 08 10 50                      
Fransmännen som stått där fem år i följd och nu är inne på sin tredje vecka berättade följande. Ingen service finns, men de kan hämta vatten på kyrkogården och innehållet i toaletten gräver de ner i markerna utanför parkeringen. Hoppsan! För övrigt finns det både saluhall, restauranger och livsmedelsaffär  inne i byn. De hade fastnat för denna plats för den var bra som utgångspunkt för deras cykelturer. 

Vi upptäckte att det fanns ytterligare 4 platser vid den lilla bron i samhället. Där fanns toa och vatten samt en skylt om gråvattentömning. Men var den fanns såg vi inte till. 

Vi fortsätter vår tur mot Torre för vi ville besöka Fabrica de Brinquedos som stänger kl 13.00. Vi rekommenderar inte några stora husbilar att köra den sista avtagsvägen för den är mycket smal, mittlinje saknas, och några mötesplatser såg vi inte till.  
Historien runt denna "Wooden Toys" är att den lilla byn saknade elever så skolan lades ner. Tre kvinnor beslöt att lära sig ett hantverk för att kunna utnyttja skolans lokaler. 
                                    N 37 14 40   W 08 12 27                            
Nu tillverkar de jättefina träleksaker som kan köpas på plats eller i turistinformation om jag förstod deras portugisiska rätt. Själva köpte vi en liten träbil som kan användas som ryggmasserare. 

Sedan var det dax att få lite lunch, vi valde 
O'Folklore och en av dagens rätter var honungsglaserade styckade kycklingbitar. Mumsmus för det var längesedan vi åt en sådan god kyckling. Torr, inte alls, utan den måste ha varit superfärsk vid tillagningen. 

Sedan var det dax att besöka kyrkan, Nossa Senhora da Assuncao som ligger högt upp på en av Altes kullar och är från 1500-talet. 
                            
                               
                                            Förgyllt altarskåp, kaklade trappor upp till predikstolen

Byn är också känd för att ha många Fontes, vattenkällor, varav den största är Fonte Grande som har tjänat som "tvättinrättning" för i tiden. 
Det rinner mycket vatten från kullarna runtomkring till denna "bassäng" där man kan bada när vattentemperaturen tillåter. Tyvärr var restaurangerna på platsen ännu inte öppna men där strosade många turister för att besöka detta gamla kulturområde. 
                                           Till vänster finns en restaurang
                                           Porlande vatten från kullarna runt Alte 
  
                                            Nu var det bara fåglarna som badade

                      
                      
                                      En härlig miljö i ett gammalt natur-och kulturområde

Nedanför kyrkogården går en stig ner som man kan följa  och man kommer då fram till vattenfallet Quedo de Vigario som har 5 meters fallhöjd. 
                                         
                                                         Även här går det att bada! 

En härlig utflykt som vi rekommenderar fler att göra om ni är i trakterna runt Albufeira. 

Ha det gött
We 4 

2 kommentarer:

  1. Underbart med allt vatten, det ger sådant liv åt landskapet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen o tänk på sommaren badar de där!

      Radera

Husbilen Helge