tisdag 20 februari 2018

Dammrundan

Dagen efter besöket i Romfabriken ställer vi kosan mot bergen och dammarna. Dels hoppas vi att vi får se lite mandelblom då det nu borde vara tid för dessa vackra blommor, dels vill vi se dammarna med dess vattenreservoarer. Har de fyllts på efter de skurar vi fått uppleva eller?

Max är chaufför även idag och rattar oss runt på de slingriga vägarna upp i bergen bland tallskogarna. Vi startar med GC 500 och kör utefter kusten mot Arguinegin för att se om de spanska husbilarna har kommit denna helgen då solen skiner så härligt.
 Men det blir en kaffepaus i Taurito för att se bergraset som blockerar GC 500 och avstängningen av vägen.
 Därefter blir det GC 200 tills vi når en liten väg med nummer GC 605. Vi har tur med vädret idag, det är blå himmel och inte så blåsigt. Det är inte många byar utefter denna vägen men naturen är ändå välkomnande, då här är mer grönska än nere vid sydkusten.
Vi närmar oss den ena dammen Presa de Las Ninas som är den vackraste sjön på ön och även den populäraste. På helgerna är det många spanska familjer som picknickar där i den lilla tallskogen runt sjön. Här finns rastbord utplacerade och på något ställe kan man även campa med tillstånd.Bilden hämtad från internet.
När vi passerade fick vi se en helt annan bild av sjön
nästan inget vatten. Det sipprar dock lite vatten från höjderna ner mot sjön men det kommer att ta tid innan den blir uppfylld igen.
Här hade vi dock turen att få se mandelblommen i full blom!
Här ytterligare en damm som inte har något vatten att tala om.

I en av kanarietidningarna läser jag att stor torka råder på GC Nederbörden har i stort sett uteblivit de senaste fem åren, vilket gör att öns vattenreservorer håller på att torka bort. Den största av dem alla Soria byggdes med en mur som mäter hela 120 m höjd för att kunna bevara regnvattnet till invånarna och för odling. Den är idag bara fylld till 0,25% av sin kapacitet.

Naturen runt dammarna är fantastisk så vi kan verkligen rekommendera en biltur upp i dessa berg. Men vägarna är som vanligt på GC mycket slingriga och smala på vissa ställen och det är gott om cyklister som också vill komma fram på vägarna. Här finns många vandringsleder runt området för den som vill vara lite mer aktiv och på närmare håll känna på den kanariska naturen.

Väl nöjda med dammarna och mandelblommen kör vi tillbaka till Arguineguin och äter middag där på den danska restaurangen igen. Tänk,två dagar i sträck, måste vara väldigt god mat där och trevlig personal!
Ha de gött
We 3

9 kommentarer:

 1. Det är vackert på Gran Canaria! Det var så länge sedan vi var där så jag hade nästan glömt det. Hoppas det kommer några välgörande nattregn snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bergen är underbara men sina olika färgskiftningar. Ja regn behövs verkligen här!

   Radera
 2. Snart skall vi också åka runt på ön!

  Ha det gott......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni får solsken o värme i bergen också!

   Radera
 3. Gott att se att ni har det bra.
  Fantastiska bilder, framförallt på Chivas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har vi det bra bara min bihåleinflammation ger sig!
   Idag ska Chivas klippas!
   Ha de gött, ses snart igen

   Radera

Husbilen Helge