torsdag 15 februari 2018

Romfabriken i Arucas

Nu var det dags igen att göra ett försök att besöka Rombrafriken. Både vi, Max o AnnHelen var intresserade av att hyra bil och åka upp till Arucas. Vi körde GC 1 och svängde av mot GC 3 för att slippa trafiken i Las Palmas.
Väl framme upptäckte vi att idag var det inga köer eller andra besök där (med tanke på att det är ca 40 000 besökare  årligen) så vi fick en guide omgående som guidade oss på både engelska och tyskaberoende på vad vi önskade.
 Fabriken som grundades 1884, har ju några år på nacken, men är ändock ett av Europas största romdestilleri med en årlig produktion på mer än 3,5 milj liter rom.
Här vid entren visade guiden på sockerrörsplantan och berättade att fabriken har några hektar på ön. Vi tyckte nog att det var svårt att se skillnad på sockerrör och bamburör!
Det fanns fyra stora lagringsmagasin där faten ligger i långa rader och där 300 av faten  var signerade av diverse celebriteter som  tex Julio Iglesias Tom Jones med flera 
Den årliga romproduktionen kan fylla en Olympic swimmingpool.

Kliniskt rent och mycket trevligt i hela fabriken får vi allt säga även om en stor del av visningen sker framför glasrutor.
Här kan det buteljeras upp till 85 000 flaskor rom en bra dag. I destilleriet jobbar ca 45 personer varav av dessa är det ca 20 i själva fabriken.

Efter rundturen erbjöds vi att prova flertalet av deras utbud men även att köpa med något hem ifrån den intilliggande butik som finns i anslutning till själva fabriken.
Svårt att välja mellan de 9 olika romsorterna och 11 Creams o likörer ? Skulle man ångra sig säljs de även i Sverige. Var, ja det vet ni ju.
Flaskor och etiketter har varierat med tiden.

Sedan välfyllda med olika söta romsorter fortsätter vi vår tur upp i bergen men vad väntar oss där? Störtskurar så att vi inte ens vill gå ur bilen för att äta lite lunch. På en restaurang var det så kallt i lokalen att vi vände om när vi läst matsedeln, inte kan maten smaka i en iskall lokal. Vi kör i stället mot hemmet och sedan får det bli lite middag i Arguinegin på den danska restaurangen. Mycket välsmakande tyckte alla fyra.

Ha de gött
We 3

2 kommentarer:

  1. Är det så kallt på GC när det regnar?

    SvaraRadera
  2. Uppe i bergen kommer det varje år snö enl dom som vet! GC är ca 1900 m ö h på högsta punkten!

    SvaraRadera

Husbilen Helge