onsdag 15 mars 2017

Lisbon here we come

Vi lämnar den mysiga byn Porto Covo och kör mot Lissabon med stora förväntningar. En huvudstad som är mycket omtalad av de som varit där.

Det blir IC 4 förbi Sines, A26 och IC 1 upp mot Alcacer. Men då har vi tappat tålamodet. Portugal levde verkligen upp till sitt rykte om dåliga vägnät. Vi gick på motorvägen direkt när detta var möjligt. 10,5 € kostade det för ca 7- 8 mil. 

När man kommer söderifrån möts vi av 
                        Cristo Rei 
som breder ut sina armar för att skydda Lissabon. Den 28 m höga statyn på en 82 m hög sockel invigdes 1959 i tacksamhet över att Portugal slapp inblandning i andra världskriget.  Till vardags kallas statyn för "trafikpolisen" och statyn är en av Lissabons utsiktsplatser. En hiss går upp till plattformen. 
                               Att köra över bron kostade 3,85 €.

Vi hade HBK:s stellplatser och även stellplatslistan för Spanien/Portugal med Belem inlagt i GPS. Tur att vi kom tidigt på förmiddagen för vi fick plats på en liten gatstump med P-skylt men med tillägget  "exceto Caravans". Killen som tagit på sig P-vaktsjobbet sa att polisen accepterar en-två nätter sedan blir det böter. 

Väl på plats kollade vi runt efter de andra stellplatserna som också skulle ligga utefter kajkanten,  men som visade sig vara nerlagda/avstängda.
Vår gata har koordinaterna N 38 41 42 W 09 12 02                                         

Läget gav oss chansen att promenera utefter kajen och beskåda de sevärdheter som är bland 10 top i Lissabon. 
Patrao dos Descobrimentos, ett monument till minne av Henrik Sjöfarares död.

Ett försvarstorn som byggdes på 1500 - talet och låg lite längre ut i floden Tajo och hade därigenom bättre kontroll över mynningen. 

Denna dag körde vi 16 mil och låg över på P-platsen trots tilläggsskylten. Det blev tidigt sänggående då vi var väldigt trötta efter att ha åkt berg-o dalbana innan vi gick på motorvägen. Åksjukedramat gör sig påmint vid sådana här tillfällen. 

Ha det gött. I morgon kommer vi att åka in till centrum o göra stan osäker. 
We 4 

6 kommentarer:

 1. Den promenaden bådar gott för er rörande Lisboa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att vi båda har bra Ecco-dojor så att vi kan knata på. Ska bli spännande.

   Radera
 2. Lissabon ska ju vara väldigt vackert har jag hört (har dock aldrig varit där... än) Ska bli spännande att se vad ni hittar för fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj här finns så mycket att se o göra. Vi behöver flera dagar på oss för att lära känna stan.

   Radera
 3. Lissabon har vi inte besökt ytan bara rundat. Ett ställe som finns med på önskelistan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har ni möjlighet till det så slå till!

   Radera

Husbilen Helge