torsdag 16 mars 2017

Lisbon Hop on Hop Off

Härligt att promenera runt i stans backar, men det tar lite tid att gå upp och ner. Visserligen finns det spårvagnar, Segways, Tuk-Tukar, taxi m m att tillgå och som får ses som hjälpmedel vid utforskande av Lissabon. 
Den röda spårvagnen kör "The Hills rundan" och de gröna o gula får ses som sightseeingsturer. Sedan finns också de " Yellow busses" och de röda "Hop on Hop Off" bussarna som kör olika sightseeingsturer både i centrum men även längre runt om Lissabon. 

För att vi skulle få lite grepp om stan valde vi att köpa biljetter till Hop on Hop Off bussarna (de röda bussarna).  Som namnet säger kan man hoppa av vid en sevärdhet och utforska den och sedan fortsätta på en annan buss. Biljetterna var i vårt fall giltiga i 48 timmar och vi kunde välja mellan två linjer som ingick i priset 20 € per person. Turen utan stop beräknas att uppgå till två timmar. 
Guidningen finns på flera olika språk och hörlurar ingår. Turen omfattade 21 olika platser varav många avsåg museer. Att göra en sån här rundtur ger oss en överblick över de mest sevärda attraktionerna. 
De gula bussarna utgår från Praca da Figueira, samma torg som buss 714 har som slutstation, medan de röda bussarna utgår från Praca dom Pedro IV, ett torg parallellt med Figueira. Där finns en staty och 
en springbrunn som kännetecken. 

Under turen passerar vi affärer med gammalt stuk, men även torghandel i liten skala. 

Solen skiner så det är mycket folk ute på gator och torg.
Här passerar vi Palacio de Belem med två vakter för det är presidentens officiella residens. 
Här är det, det godaste som finns att ha till fikat, se bara på den långa kön. Jag räknade att det finns 4 markiser a 4 m vilket innebär att kön är åtminstone 15 m för att få köpa dessa godbitar, Pasteis de Belem eller som de även kallas Natas. Kön måste ju vara ett bevis på att kakorna är värda att köpa. Det går att googla på namnen om man vill ha ett recept på dessa underverk, 

Här passerar vi Mosteiro dos Jeronimos ett storslaget gammalt kloster som numera är ett museum. Här hade jag velat kliva av bussen och besökt museet för att få en inblick i Portugals historia och dess arkeologiska samlingar. Men som vanligt är det kilometerlånga köer. Vi får spara besöket till nästa gång. 

En liten parkoas i det annars turisttäta Belemområdet.
Kolla in de långa köerna för att få komma upp i "stöveln" och beskåda utsikten. 
                                        Vi åker även förbi de lite nyare kvarten 
Dessa underbara spårvagnar som vi får se i nästan hela stan. 

Denna dag var det lite kallt och blåsigt så att vi fick sitta innanför den täckta glasdelen. Fotona kan därför se lite gråa ut. Vi gjorde bara ett stopp för att äta lunch, det blev varuhuset El Corte Ingles. 

Nu är det dax att återvända till Chivas. Vi vill inte vara borta förlänge från honom för han längtar efter oss och vi längtar efter honom. 
Väl tillbaka satt det en lapp på framrutan. Vilken överraskning campingen bjöd på, ett erbjudande om att stanna två dagar till men bara betala för en. Det tål att tänka på! 

Ha det nu gött så hörs vi
We 44 kommentarer:

 1. Vad mycket ni ser och upplever! Ni ser ut att ha bra väder också.. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då vi går torrskodda varje dag ! Men lyser inte solen så är det med ens kallare.
   Ha det

   Radera
 2. Fina foton över en fin stad. Dessutom får jag nästan hemlängtan med alla spårvagnar!

  SvaraRadera
 3. Tackar, Lissabon är en mysig stad trots att fasader o liknande är mycket slitna.

  SvaraRadera

Husbilen Helge