torsdag 20 juli 2017

Eksjö camping - nästa stop

Varför hamnade vi på Eksjö camping? 

Jo, vår ordförande i Burstnerklubben "står där" och han brukar fixa presentkort som används som vinster vid klubbens träffar. Vi hade turen att få en vinst vid en träff och valde därför ett presentkort med två övernattningar. 

Vi var några inom klubben som alla hade presentkort och bestämde att vi skulle träffas en helg i juli. Sagt o gjort vi träffades vid rastplatsen Aborratjärn utanför Eksjö för att invänta varandra. 

På fredagsförmiddag körde vi in på campingen och slog oss till ro. Diskuterade vad vi ville se o göra i Eksjö. 

Eksjö är en av " tre trästäder", de andra två är Hjo och Nora. Ett bra tema att besöka alla tre, eller hur! 

Men nu tar jag Eksjö, som är en gammal stad som många andra brunnit vid olika tillfällen. Totalt innehåller den norra stadsdelen eller Gamla Stan, som den även kallas, 47 byggnadsminnen. Idag kan 400 års byggnadshistoria studeras inom den senmedeltida stadsplanen. Men i mitten av 1850-talet brann den södra delen av stan. När återuppbyggnaden skedde blev det efter en ny stadsplan, dvs breda gator och kvadratiska kvarter som gav ljus och luft. 

Då Kerstin opererat höften, valde vi att ta campingens "Kultåg" in till stan. En jättebra ide eftersom vi även fick en guidad tur. 
Lördag - och då har vi tur att få lyssna på Hemvärnets musikkår och se Smålands husarer marschera genom centrala Eksjö. 
        Här sitter vi på torget och väntar på att musikkår och husarer ska komma. 
                                          Mäktigt värre!
En påminnelse om stans militärhistoria som även bekräftades av Bengt som för exakt 50 år sedan muckade från Ing 2. 

Efter paraden var det dax för vår egen rundvandring på kullerstensgatorna och för att se de vackra träfasaderna som i många fall är flera hundra år gamla. 
Det gula huser innehåller ett av Eksjös många caféer, som säljer den unika Bullen "Eksjöknuten" som fyra bageriägare i kommunen tagit fram. 
Hotell Vaxblekaregården vars inredning även påminner om svunna tider.
                                   Här kan du få en guidad stadsvandring om du vill

         Fördelen med gamla hus är att de har så vackra dörrar! 
Runt varje knut i stan väntar oss gamla miljöer där många innergårdar är öppna för allmänheten. Kvarteren visar många olika  yrkeskategorier  såsom garvare, skomakare, slaktare m m. Ja i Eksjö finns det verkligen många vackra kvarter med trähus att studera. 
                                 Senare på kvällen blev det naturligtvis grillning

Men campingen då hade den något att erbjuda? 
Den bjöd på lugn o ro, fina servicehus som var relativt nya och välskötta. Restaurang med lite av varje och många barn som ville ha glass i värmen. Sedan får jag inte glömma frallorna som kördes runt på en vagn inne på campingen. Vilken lyx att kunna köpa goa frallor direkt utanför dörren. Aktiviteter av olika slag fanns också att tillgå. Här är det nog svårt att ha långtråkigt om man vore barn eller ungdom.

Vi hade i alla fall mycket trevligt tillsammans och jag sänder ett jättetack till idésprutan som kom på att vi skulle utnyttja våra presentkort vid ett och samma tillfälle och även ett stort tack till alla som deltog denna helgen. 

Ha de gött
We 4


4 kommentarer:

 1. Så trevligt att få en guidad tur i Eksjö tack vare dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta, får se om vi hinner med de andra två städerna i sommar också!

   Radera
 2. Härliga bilder och fin presentation om ”Burstnerklubbens träff i mysiga Eksjö stad
  ”. Roligt att ni hade trevligt tillsammans och skoj att det finns idésprutor som kommer på att det är trevligt att träffas och umgås. Mvh. Jan o Maj + Loke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, alltid roligt att träffa burstnermänniskor oavsett om det är en etablerad träff eller inte. Nästa spontanträff kommer nog att bli i mitten av augusti norr om Nora. Vi har koll på vår hemsida.

   Radera

Husbilen Helge