onsdag 12 juli 2017

Mot nya mål - Kristianopel

Vi lämnar Sturkö och fortsätter efter kusten mot Öland. Men först har vi ett intressant mål som är väldigt historiskt. Tänk att många delar i Sverige har tillhört Danmark eller Norge men slutligen har de blivit svenska landområden. Ett sådant område är Blekinge med Kristianopel. Självklart stoppar vi till där innan vi far till Öland. 

                   Överallt välkomnas vi av den svenska och danska flaggan. 

Staden anlades 1599 av danska kungen Christian IV som en befästningsstad då de kände sig hotade av  Sverige och Kalmar. De reste en upp till nio meter hög försvarsmur runtom stan. Den 3 km långa stadsmuren med bastioner uppfördes mellan 1603–1606 efter italienska förebilder. Kristianopel fick stadsprivilegier och  blev Nordens första renässansstad. Sista gången som Kristianopel belägrades och krigshärjades var år 1677 och det var också då som Kristianopel slutligen blev svenskt.

 

 Muren är bäst bibehållen på södra och västra sidan och det går att promenera på den. 
Här vid början av muren finns en informationstavla som beskriver Kristianopels historia. 


 Vidare finns det så kallade norra bålverket.

Även om Kristianopel inte är något större samhälle finns det mycket vackert att besöka och titta på. Några timmar tycker jag att man gott kan lägga där för historiens vingslag ger en en hel del tillbaka. 

De äldsta byggnaderna i Kristianopel är Ringmuren och Kyrkan som stod klar 1624. Efter krigen byggdes Köpmannagården som är från tidigt 1700-tal och som i dag är kulturmärkt, samt Kristianopels Gästgifveri.


Köpmannahården kommer nu att byta skepnad från att ha varit lanthandel till att bli ett café. Den danska flaggan gissar jag innebär att där kommer kanske att serveras danska smörrebröd.
Gästis,  hamnen och andra fina fastigheter drar till sig åtskilliga turister på sommaren och orten lever upp och nya besökare, både stora och små, kan inte låta bli utan de vandrar runt på den gamla befästningsmuren.  Det är väldigt livligt i denna lilla ort och tur är väl att muren är så bred att det går att mötas utan problem.

Vid våra promenader mellan de fåtaliga gatorna slås man av de underbara rosorna i trädgårdarna. 
Dessa rosor har idag blivit ett kännetecken för Kristianopel, precis som ringmuren, kyrkan och hamnen är.
 
Orten är sommartid full av aktiviteter, evenemang och upplevelser och här finns det även övernattningsmöjligheter och matställen. Så Kristianopel är inte bara värd ett besök på grund av sina historiska sevärdheter utan jag kan även rekommendera ett besök hos de många hantverkarna, de små butikerna och besöksträdgårdar som finns i Kristianopel med omnejd. 

Även ortens camping ligger innanför muren och såg verkligen trevlig ut. 

Vi fortsätter på eftermiddagen mot vårt mål Öland.

Ha de gött
We 4 


2 kommentarer:

 1. Kommer osökt att tänka på ramsan jag lärde mig som barn:
  Kristian Tyrann, sket i en spann.
  Stackars Gustav Wasa, fick ta upp det med en trasa....
  Hoppas detta slinker igeon censuren, hi, hi!

  SvaraRadera
 2. Visst är det intressant att läsa på om platsers historia! Önskar er en fortsatt fin resa! Själva är vi på väg över till Sverige nu.

  SvaraRadera

Husbilen Helge