onsdag 16 augusti 2017

Marknad men inte vilken som helst

Som sagt när vi var klara med Nora drog alla husbilarna vidare till en liten ort som heter Järnboås. Visste knappt att den fanns på kartan. Men jag hittade den och det gjorde GPS:en också. Efter ca två mil var vi framme och fick parkera på en äng. Det var bara vi husbilar som kommit så vi fick plant och bra underlag för vår parkering. 
                              Här är byns egen reklampelare. 

Varje år ordnas en hantverksmässa, i år var det den 37,  som heter Larsmäss i Järnboås och det var till denna mässa som vi husbilar var på väg till. 

Väl framme tog vi en liten promenad runt i byn och konstaterade att de hus vi såg, det var inte många, var alla faluröda med fina blomrabatter i. 
                   Så vackert med alla fina doftande blommor

                        
Fredagskvällens långbord inmundigades i härligt solsken och värme. Vi hade turen på vår sida för några personbilar hade inte anlänt och parkerat framför oss. Det var först på lördagsförmiddag som de ramlade in eftersom marknaden startade kl 11.00. 

                    Kvällen avslutade vi med musik av Uno och hans doakör.

Larsmäss är en kvalitetsmarknad för hemslöjd, hantverk och konsthantverk. Men där finns även andra aktiviteter och underhållning så både stora och små kan finna något av intresse. Nej, nej långtråkigt behöver det inte bli och tvungen att köpa något det är man inte, för det får var och en ta ställning till själva. 
Här tränar "Lindeblecket" på inmarschmusiken för att kl 11.00 öppna marknaden. Vi började att kolla omkring på marknadsplatsen och fann att där var både badplats och bastu. Tre killar, beundransvärda vill jag nog säga, badade i sjön. Inte kunde det vara över 20 gr, det hade ju kommit en skur på natten. 

         En underbar plats som jag tycker är värd att återkomma till! 

Men vad erbjöd utställarna, eftersom denna marknad är så populär. Jag nämnde ju att det var fråga om en kvalitetsmarknad och det stämde till 100%. Utställare med importerade varor var "bannlysta", här var det egentillverkat i varje stånd som gällde. 

Vi gick tillbaka till husbilen med hårt tunnbröd, hjortron- och blåbärssylt, rökt ost och korv, många godsaker som vi kommer att njuta av i höst. Slutligen blev det en stickad poncho i lamminoull, ett underbart plagg att ha på sig på kvällarna i vinter. Men jag får inte glömma det största inköpet och bästa enligt Bengt, en ny fågelholk till Tandådalen. Oj vad glada våra småfåglar blir som får en ny bostad! 🕊🐣😍. 

Dagens marknad avslutades med en konsert i kyrkan. Det var Amanda Ekberg Quartet som framförde Monica Z sånger och tonsatta dikter av Karin Boye. 

På söndagen fortsatte marknaden med ytterligare försäljning och uppträdande. En artist som kom och besökte platsen var vissångaren Jack Vreeswijk. Tyvärr sjöng han inte så många av sin fars låtar, vilket vi hade förväntat oss. 
Men hans egna kompositioner och Loves ackompanjemang fyllde publiken med glädje och det slutade med stående ovationer. Vilken söndag! 

Det var en ovanlig helg, fylld av aktiviteter och överraskningar som vi fick uppleva tillsammans med några glada medlemmar i Burstnerklubben och i Motor. Vi säger ett jättetack till Bertil & Sigge för initiativet. Även vädret var på vår sida, vilket innebar att vi kunde sitta ute och njuta av den vackra miljön i Järnboås. 

När vi kommer hem igen ska jag försöka leta rätt på "Sommar med Ernst" från 2010 eftersom han varit där och gjort lite inspelningar. Ska bli intressant att se vad han har fångat upp i denna vackra Bergslagsby! 

Ha de gött, vi reser vidare och undersöker Bergslagen!
We 4


4 kommentarer:

 1. Vad trevligt med kvalitetsmarknad! Är så trött på allt tras och las! Hoppas de fotsätter med sina krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hoppas jag med. Så länge det finns utställare med hantverk o mässan går ihop så förbliver det nog på detta spår.

   Radera
 2. Vilken trevlig marknad, det är något speciellt med handgjort och hemlagat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns mycket fint att köpa. Men man ska ju ha plats för det också. Sedan är vi trötta på allt krimskrams som vi ser i Spanien/Portugal ha de gött

   Radera

Husbilen Helge