Pershyttan har anor från 1300-talet och gruvdrift har skett i över 600 år. De guidade turerna var slut för säsongen, så vi fick i stället följa vandringsstigarna med uppsatta informationsskyltar på egen hand.
Vi finner att den gamla gruvdriftens byggnader, slagghögar, vattenhjul m m är väl bevarade och det gör ju att behållningen av vår vandring blir stor.
Linbanan som drevs av ett vattenhjul
Det har funnits tre olika vattenhjul under gruvdriftens era som haft olika syften, ett drev stånggången, ett linbanan och slutligen en såg.
På Länsstyrelsens hemsida kan man läsa att Pershyttan är ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid .......Ingen annan bergmansby är så välbevarad. Här finns hytta, hyttby, gruvområde med gruvor, industrilämningar, transportsystem, vattensystem, enskilda byggnader och miljöer. Allt detta tillsammans med omgivande landskap berättar hur hytt-och gruvdrift påverkat landskapet från medeltiden fram till mitten av 1900-talet. Man kan följa det svenska bergsbrukets utveckling, men också människors livsvillkor i en gruv-och hyttby.
Vi är verkligen benägna att hålla med, hela området visade på ett kulturarv från svunna tider. Vår vandring skedde i solsken och i en by som inte var utdöd för vi både hörde och såg barn leka i området. Det är underbart att gammal miljö kan bevaras även för kommande generationer.
Efter Pershyttan körde vi till Järle station, en plats bara någon km från Nora.
Vi visste att Järle station va Sveriges äldsta station. När vi ändå var i närheten, så varför inte göra ett besök.
Stationen byggdes 1854, dvs två år förre invigningen av järnvägen. Väntsalen och expeditionens specialtryckta tapeter och inredningsdetaljer missade vi eftersom stationen var stängd. Ja ni vet Sverige stänger TURISTSÄSONGEN tidigt. I mitten av augusti är det inte säkert att man har tillgång till allt vackert som finns i vårt fantastiska land.
På lördagar och söndagar kan man åka ångtåg mellan Järle och Nora station. Stationen har ett mycket berömt café med goda smörgåsar och bakverk. Vi kokade eget kaffe och satt och njöt i den vackra trädgården tillsammans med ett annat pensionärspar som kom från Järnboås. När de fick veta att vi varit på Järnboås hantverksmässa i helgen så blev de mycket glada för de var medlemmar i deras förening.
Ha de gött!
We 4
Men visst är det konstigt att de stänger så tidigt! Att jämföra då med ett av Stockholms bästa bagerier, de har semesterstängt (!) hela juli när det kryllar av svenska och utländska turister i stan! Tar de för mycket betalt för sina bakverk mör de kan göra så?
SvaraRaderaVisst blir man besviken när stora hänglåset möter en!
RaderaBergslagen har mycket att visa upp
SvaraRaderaJa verkligen och det är fantastiskt att så många gamla bergmansbyar är bevarade åt eftervärlden
Radera