torsdag 1 oktober 2015

Planeringen är nu på G på allvar ........

Ja, nu har vi gått in i oktober och vi ska göra en resa med Helge på ca 800-1000 mil till södra Europa. Syftet är att testa en övervintringsperiod där nere i värmen. Men blåser eller regnar det för mycket, vem vet? Vi hoppas på bra väder i alla fall, inte för varmt utan mer som en härlig svensk sommardag.
Här är litteraturen som vi kommer att plöja igenom i samband med vår resplan

Nu gäller det att planera både resväg och vad man ska ha med sig. Alla papper både för oss och för Chivas måste vara i ordning. Pass, blå korten och Spanienintyget finns nu på plats. Chivas ska ha en leptospyris spruta till och så ska vi köpa avmaskningstabletter till honom. Lika bra att ha med sig, eftersom vi inte vet var eller när vi hittar tabletter. Avmaskning står på hans dagordning.
Flygbiljetter hem över jul/nyår är bokade, men vi måste köpa en ny transportbur som är godkänd enligt IATA så att han kan flyga säkert. Vi har också med hjälp av bekanta bokat en långtidsparkering för Helge i Malaga. Den parkeringen finns med över ställplatser i vårt spanska stellplatshäfte, men koordinaterna misstämmer lite. Ytterligare en grej att utreda, men det kommer att ordna sig. 
Uppgifterna i häftet är från 2013 och vi vet att de har flyttat en bit. Den praktiska planeringen är snart klar, men hur har det gått med val av resväg. Först skulle vi välja Portugal och därefter Spanien.  I nästa andetag blev det Spanien och ev  Portugal beroende på tid. Vi ska ju inte bara flänga runt i husbilen utan också koppla av och ha det allmänt skönt men även roligt.
Men nu lutar det åt Portugal före jul och därefter blir det Spanien. Atlantkusten brukar vara varmare under hösten än under våren. Ett bra argument att ta till sig. Därför,  Portugal först.

Men innan vi kommer till Portugal ska vi passera Frankrike. Ett land som har mycket kultur att erbjuda, så vägvalet är inte lätt. Samtidigt vill vi inte köra en massa omvägar.
Jag läser reseguiden Frankrike och måste begränsa mina historie- och kulturintressen. Annars skulle det ta månader för oss att passera Frankrike.  Det är nog många som håller med mig att det är svårt att hitta en bra resväg ner men ändå inte missa någon intressant sevärdhet. 
Trots allt har jag några dagar på mig att bestämma vägvalet. Nu ska jag gå och boka Kielfärjan för det blir en bra start på denna långa tur. Skönt att få vakna utvilad och rulla av färjan och sedan dra söderut!!!
Vi hörs
Bengt o Ingela

12 kommentarer:

 1. Låter underbart trevligt att dra söderut!

  Trevlig resa då.....:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande, första gången är alltid oviss tills man upptäcker att det faktiskt rullar på.

   Radera
 2. Vi har ungefär samma planer. Däremot bokar vi aldrig färjor och väljer nog Spanien först....men det beror på vädret :)
  Längtar efter att få dra iväg mot värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret ja, det får styra oss också. Att vela fram o tillbaka kallas ju för flexibilitet så ingen vet vilket land vi hamnar i först. Det enda vi vet är att Helge ska långtidsparkeras i Malaga innan hemresan.
   Ha en go tur oavsett resmål!

   Radera
 3. Vad spännande! Önskar er alla tre en superresa! Väntar på rapporter... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När internet är tillgängligt blir det rapport Lotta. Nu är det bara några månader kvar tills ni får er bil, då blir det säkert många nya äventyr för er också. Ser fram emot nya månadsbrev.

   Radera
 4. Härligt att ni reser söderut! Vi var i Spanien och Portugal den senaste vintern och då var det varmt och skönt på dagarna, men lite kyligt på kvällar och nätter. Frankrike är ett fantastiskt och intressant land! Vi har samlat våra restips, på ställen att besöka i Frankrike här:
  http://www.freedomtravel.se/restips/frankrike/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kollat er route också, och funnit några pärlor, eller varför inte några diamanter i stället. Vi ser vad vi kommer att välja. Tackar för tipsen! Ha en fortsatt härlig tur!

   Radera
 5. Vi har också varit tveksamma vilken väg vi skulle köra, första sa vi Atlantkusten ner till Portugal och sen Spanien. Nu har vi ändrat oss, vi kör nästan raka vägen ner till "vårt" ställe i Spanien. Pratade med en granne som kom ifrån Atlantkusten nyligen och sa att det var "skitväder" hela tiden däremot vid Medelhavet var det varmt och skönt. Så vi skippar nog Portugal om vi inte tar det på hemvägen i vår. Ha nu en riktigt bra resa och hoppas att Chivas kommer att trivas på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr kan vi inte styra över vädret, men vi har ju hjul och kan förflytta oss dit solen skiner. Fantastiskt tycker vi, vi är inte bundna av något egentligen. Det blir vad det blir tror jag, alltså mycket bra och givande oavsett vilket land som får prio ett. Allt är nytt för oss . Chivas är nu sju månader och har utvecklats positivt efter valpkursen så det ska bli kul att ha honom som reskamrat.

   Radera
 6. Hej!

  Jag kontaktar dig för att dela vår guide med tips för husbils ägare och reseentusiaster. Det kan säkert vara intressant för dig och dina läsare.

  Det är en guide i e-bok format som vi har gjort hos JagHyrMinHusbil. Vi har samlat 20 tips om hur man kan organisera sin husbil, van eller inredd skåpbil. Dessa idéer kan hjälpa att utnyttja varje resa!

  Du kan ladda ner den gratis från vår hemsida här: https://goo.gl/OCeFEl . Känn dig fri att dela!

  Vänliga hälsningar,
  Linnea
  linnea@jaghyrminhusbil.com

  SvaraRadera
 7. Vi detaljplanerar sällan eller aldrig, men har en inriktning vart vi vill. Det är så mycket spännande som dyker upp på vägen och det skulle vara synd att behöva avstå, för att man har bokat något speciellt framåt. Ha en riktigt bra resa! Elisabeth

  SvaraRadera

Husbilen Helge