söndag 6 december 2015

I arkeologins fotspår

Nu har vi promenerat och cyklat runt i samhället och har fått uppleva mycket historia. När man kör in i Porto de Mazzarron möts man bl a av dessa skepp. 
De refererar till ortens storhetstid på feniciernas tid. PdM har i många århundraden varit ett viktigt område för handel med fisk, metaller och jordbruksprodukter. 

I området finns också romerska efterlämningar såsom Villa del Alamillo. 
Det här huset har troligen bestått av en boendedel med thermal pooler och en för industriell saltning av fisk. Vidare tror man att det även har varit vattenbassänger för jordbruksprodukter. 

Ett annat intressant byggnadsobjekt är "The Arco Aqueduct" som troligen är från 1700-1800 talet. 
Akvedukten försåg jordbruksområdet med vatten från Allamillokällan. Akvedukten var i bruk tills för några decennier sedan, då vattnet i källan torkade ut. I samband med det minskade även jordbruksdelen i området.

Här är ytterligare ett torn som byggts för traktens säkerhet. 
Det finns tre olika torn i trakten utefter PdM kusten där syftet var att skydda fiskarna och jordbrukarna från piraternas plundringar. 

En annan sevärdhet är kalkberget där vinden har eroderat de mjuka klipporna i Bolnuevo till egendomliga formationer. Bergen har bildats för över 4 millioner år sedan. 

Dessutom var det basar på campingen i går. Många flitiga fingrar har tillverkat lite av varje som var till salu. 
Där serverades alltför många goda bakverk, det var inte lätt att välja. Det hela slutade med att vi åt ingenting av godsakerna för vi kom direkt från frukostbordet och en massa sötsaker satt inte rätt. 
Nu har vi varit här i en vecka och kommer i morgon att dra vidare. Chivas hälsar till Syrran och säger att han träffat en brun liten pudel som är en månad yngre än han, vill du vara med o leka så kom hit!
De har haft väldigt roligt, sprungit fram o tillbaka o jagat varandra. Det hela slutade med en hård spagettipinne som de började tugga på ifrån var sin ände. Ja ni vet hur det slutade för Lady och Lufsen.
Livet känns bra och vi hoppas att ni inte stressar för mycket inför julen.
We 4

7 kommentarer:

 1. Vad mycket fint ni fått se under er Spanienvistelse! Superläckra klippor!

  SvaraRadera
 2. Ser att ni haft det bra. Kul att Shivas träffade en kompis. Ha det fortsatt bra önskar vi från Benidorm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit en fin resa hela vägen och vi ångrar inte att vi gör resan. Synd bara att tiden går så fort och att vi nu reser hem till lördag. Men vi kommer ju tillbaka i januari. Ja det är kul med tvåvalpar för de leker på lika villkor.

   Radera
 3. Fortsatt gott väder har ni, känns riktigt gott. Nu ångrar vi att vi inte flög ner.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta verkar vara den varmaste november på 30 år sägs det. Men flyg inte nu för vi flyger ju hem nu! Mulet idag men trots det 18 gr.

   Radera

Husbilen Helge