lördag 26 mars 2016

Merida - en stad på världsarvslistan

Efter arr ha lämnat Portugal kör vi motorvägen till Sevilla och därefter väljer vi A66, även den en gratismotorväg. Regionen heter Extrematura och landskapet är lätt kuperat med stora skogsområden av bl a korkekar. Vi har bestämt att stanna till i regionhuvudstaden Merida, en stad som såg ljuset 25 år f Kristus. Den var både ett ekonomiskt och kulturellt centrum under romartiden men förlorade sitt inflytande under den moriska tiden. 
Det finns många kvarlämningar från den romerska tiden och de anses vara de bästa romerska ruinerna i regionen. 
Circo Romano en arena som var 433 m lång och 114 m bred och är den bäst bevarade arenan på peninska halvön och har använts under många århundraden. Kanske en förlaga till Ben Hur filmen 
Arco de Trajano en båge som är 14 m hög och vars sidor är fristående och sammanhålls av granitbågen 
Puente Romano en bro som är mycket välbevarad men som ersatts av Puente de Lusitania där trafiken numera passerarar. 
Överst Templo de Diana och under Templo Culta Impertal med sina vackra ornament.

Pärlan bland stadens sevärdheter är den Romerska Teatern som är en av världens bäst bevarade teater och som under sommaren fortfarande ger föreställningar. 

Ett kapell framför kyrkan Iglesia de Santa Eualia från 200 talet är tillägnat ett barn som dog martyrdöden här under romersk tid. 

Denna härliga rundvandring i Merida gav oss 8 km på hälsokontot. Även Chivas var trött så vid hemkomsten slocknade han direkt. 
Vi övernattade på stellplatsen i Merida  N 38 55 07 W 006 20 09 en plats som är otroligt dyr enligt vår mening, 18 € för 24 timmar.  Det är inte fråga om någon service överhuvudtaget utan f n en byggarbetsplats jämte plats för personbilar. Trots ockerpriser var det 12 HB som parkerat där. Det är klart att det går att ta betalt när det inte finns en p-plats att uppbringa i stan. 
Vad gör man när man vill besöka en stad med historiskt värde? 

Ha det gött vi fortsätter vår resa
We 4 

3 kommentarer:

 1. Verkar vara en fantastisk stad!

  SvaraRadera
 2. Det är otroligt vad mycket det finns att se runt om i Europa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta o Helena det är verkligen platser väl värda ett besök om man har vägarna åt detta hållet.

   Radera

Husbilen Helge