tisdag 29 mars 2016

Salamanca ersätts med Valladolid


På Långfredagen den 25 mars lämnar vi Caceres och kör vidare på A62 mot Salamanca. En stad som vi hört så mycket fint om. Efter 21mil är vi framme vid stellplatsen El Encinar (N 40 52 823 W 005 34 943) som ligger 13 km från Salamanca. Det är gott om utrymme, tömning och gratis vatten. Efter att ha ätit skulle vi köra in mot stan och göra den. Men två engelska HB hade varit i stan och vänt för det var 21 HB i kö till den centrala stellplatsen. Inget för oss, så vi bestämde att stanna kvar och övernatta i El Encinar. Totalt blev vi 11 HB på platsen. 
På Påskaftonen körde vi in till Lidl och handlade och därefter blev det A 62 till Valladolid. 
Vi är som bäst uppe på höjder om ca 1200 m och ser snötäckta toppar. 
Vi passerar också Osborne.

Efter 14 mil når vi stellplatsen i Valladolid. 
                                                 N 41 39 20 W 004 44 15

Platsen ligger bara ca 5 min från centrum och söndagar och helger är det gratis att parkera där men enligt HBK lista är denna plats helt gratis. 

Vi går över bron och ser dessa träd med sina antenner. Kanske söker de efter våren!
Del av den fantastiska catedralen som har ett altare som är outstanding enligt turistinformationen. Tyvärr kom vi inte in i kyrkan. 
Catedralen på långt håll mellan några trånga gator. 
Iglesia Santa Maria de la Antigua som ursprungligen hörde till Palace of Country Ansurez. Det är ett romanskt inslag över tornen och den norra porten medan kroppen har gotiska inslag. 
 Iglesia Real Monasterio de San Benito, här kommer kyrkobesökarna ut från gudstjänsten. Men var finns de höga kyrkotornen? 

Vid vår rundvandring fick jag ihop det till 14 kyrkor i stan och även 14 museer. Vilka mer städer kan erbjuda den historieintresserade so much. 

Staden är också känd för sina gamla Palace, hus med mycket konstnärliga utsmyckningar. 
Vackra hus som det är svårt att se sig mätt på. Men det fanns gammalt inslag också! 

På Påskdagen tar vi ytterligare en tur in till centrum och stöter då på processionen med "Jesus uppståndelse". Alla kyrkoförsamlingarna var representerade och de hade mantlar med olika färger och resp vapenflagga. 
Universitetsbyggnaden vars framsida är det  viktigaste exemplet på barock arkitektur i Valladolid. 

Slutomdömet är att stan är historia, kultur och museum och mycket mer, dvs har mycket att erbjuda oss turister. Det finns en turbuss som kör runt och visar alla de intressanta platserna men att själv promenera runt och upptäcka alla pärlor är också av intresse. 

Denna del av Spanien har ett historiskt perspektiv som ligger som på ett pärlband. Att köra A62 kan synas som tråkigt men med stopp i de olika städerna ger det ett annat perspektiv på städerna och valet av denna vägsträcka.  

I morgon drar vi vidare norrut. 
We 4

3 kommentarer:

 1. Då är vi er snart hack i häl :) Står nu på stpl norr om Vallladolid i Dueñas. Vi stannade inte till i staden då vädret inte var det bästa och vi ska leta en Fiatservice innan vi drar ur landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att ni finner en bra verkstad som kan utföra ett bra jobb! Valladolid ligger ju kvar så kanske nästa gång

   Radera
 2. Vilka vackra byggnader!

  SvaraRadera

Husbilen Helge