torsdag 29 september 2016

Breisach Am Rhein

Ja,  alla vet att Moseldalen har mycket att erbjuda men när det gäller rhendalen talar man nästan bara om Rudesheim. Men nu har vi hittat en liten pärla vid Rhen som har lämningar av gamla befästningar med torn, en kyrka som syns från alla väderstreck eftersom den ligger högt upp på en gammal höjd
och stadens historia går 3 000 år tillbaka i tiden. Kelterna har varit här, likaså romarna och på medeltiden var staden en viktig handelsplats eftersom den låg utefter Rhen. Det är många trappsteg upp till kyrkan, men vi finner att stan är uppbyggt i tre nivåer så det blir inte så tungt att vandra. 

Från stellplatsen kom vi först till Fischerhalde, en gata där dåtidens fiskare bodde. 
Vi fortsätter på nästa nivå och där har vi The Hagenbachturm, ett gammalt fängelse vars namn härstammar från en adelsman som satt fängslad där för mord några veckor 1474 medan han väntade på sin rättegång.  Nästa bild är ett minnesmonument från 1955 över både stupade och hemvändande soldater från andra världskriget. Att detta monument fångade mitt intresse beror på att skulptören har samma efternamn som jag. Nu känner jag att jag måste släktforska lite till. 
Sedan besökte vi St Stephans Minster, Breisachs stolthet, byggt på 1200-1500 talet i romersk och gotisk stil. Den förstördes svårt under andra världskriget men viktiga delar av inredningen klarade sig. 
Här har vi passerat platsen för ett gammalt slott, från 1200 - 1800 talet, där innehavaren byggde ett observationstorn, The Tullaturm. Slottsparken är idag en "Festspielplats". Bilden bredvid är en skulptur som ska visa Rådhusbrunnen som tog upp vatten från 42 m djup och försörjde 3 500 invånare som bodde på Munsterberg. 
Några stellplatsbilder och eftersom det var lördag var det även marknad på torget med även levande musik. 
Att vandra i tyska städer innebär även få se otroligt utsirade metallskyltar. Vinglaset visar var stadens Vinekeller ligger. 
Här är lite mer sevärdheter i stan!

Ja, den här stan är verkligen värd ett besök! Det var också närmare 30 gr ! Och inte ett moln på himlen. 

I morgon drar vi vidare och då ska vi passera gränsen till Frankrike. Ett land som vi ser på andra sidan av Rhen. 

Ha det gött
We 4


2 kommentarer:

  1. Det finns verkligen många små fina städer i Tyskland! Önskar er en fin resa till Frankrike! Hälsningar från ett regnigt Stockholm

    SvaraRadera
  2. Så mycket mysiga städer det verker finnas i Tyskland!

    SvaraRadera

Husbilen Helge