torsdag 29 september 2016

Till Castellane

I samband med sin exil på Elba bestämde Napoleon sig för att försöka återta tronen. Han steg i land i närheten av Cannes och valde för att undvika royalisterna och regeringssoldaterna i Rhondalen att gå över bergen mot Paris på de små bergsvägarna, som idag är kända som Route Napoleon, N85, 

Detta var i mars och han och hans fåtaliga soldater mötes av både snö och isiga stigar. Vi kör nu i september och det är vi jätteglada för, för vi får uppleva underbara solskensdagar även om mornarna är lite kyliga. 
                     Utefter vägarna och i byarna ser man Örnen som var hans symbol.
Vi passerar många små byar där vi gör stopp för att få njuta av den franska miljön med små trånga gränder och som i många fall även fungerar som byns huvudled. 

Denna staty som börjar med ICI ...... Har rest i byn eftersom Napoleon sov över där. 

Vi fortsätter på N 85 och naturen bjuder på kurviga vägar upp och ner, med stigningar på 12%. Det gäller att hålla händerna på ratten och hoppas på att man slipper möte i kurvorna 
                               eller i sådana här portar som vi måste igenom

                                 och som synes är det inte fråga om något lågland.......                                

Citadellet i Sisterone är en gammal Borg som är strategiskt placerat med utsikt över Durancefloden. Förutom borgen ligger det en liten kyrka på toppen av Klippan som numera används till utställningar. 
Det sägs att Napoleon vandrade över den gamla bron. Idag finns en nybyggd bro som är huvudleden genom byn. 

Vi fortsätter till  Castellane där vi stannar till på stellplatsen, N 43 50 45 E 006 30 55. Istället för att köra hela Route Napoleone ner mot Cannes kommer vi att ta av N 85 i Castellane och ställa kosan mot destination Verdon. 

Men hur gick det då för Napoleon? Jo han kom till Paris och övertog makten men den fick han bara behålla i 100 dagar. Sedan fördes han igen i exil till Elba där han satt i husarrest fram till sin död. 

Spännande tur som gör att Route Napoleon har blivit en av Frankrikes populäraste turer. Det är inte bara historien utan de franska mysiga samhällena med frukt o grönt på torgen, alperna i bakgrunden och floden Durance som gör att man upplever sträckan som mycket varierande. Sedan ska vi inte förglömma caféerna med alla godisbilar. 

Vi kör vidare och hoppas ni passivt kan följa med på turen. 
We 4


8 kommentarer:

 1. Det verkar som om ni har en jättetrevlig tur. Tack för att vi får åka med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju gratis om vi räknar bort nätkostnaden. Den måste du ha ändå.

   Radera
 2. Fantastisk resa ni får vara med om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var över våra förväntningar. Hoppas ni har det bra allihop!

   Radera
 3. Spännande vägar ni åker på, undra hur de ser ut där man inte kan köra med husbil över 3 m... :-D
  Kul med lite historia också! Frankrike står på min "to-go-lista"! Lycko er som kan åka när, och hur länge ni vill :-) Klappa lille Chivas från oss :-)
  Kör försiktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Chivas tackar för de extra klapparna. Där vi är nu har vi en Concord med en Smartis också. Men de har kört andra vägar med Concorden o Smartis använder de till utflykterna . Jag som kände för en Plåtis!

   Radera
 4. Vi gästade Castellane en vecka i somras. Vi bodde på Camping Verdon. Vi körde inte heller ned till Cannes.

  SvaraRadera
 5. Det är vackert i de där trakterna och Gorges du Verdon var häftigt även turen på vattnet. http://lillviks.blogspot.se/2015/10/gorges-du-verdon.html

  SvaraRadera

Husbilen Helge