fredag 26 februari 2016

Ett besök i Silves

En huvudstad en gång i tiden under morernas tid, dvs morerna erövrade delar av Portugal på 700-talet och behöll det i ca 300 år. 
Silves ansågs ha ett strategiskt bra läge så det byggdes en befästning här. Borgen ligger högt på en kulle med utsikt över bördiga dalgångar med apelsinlundar och fikon. Vid infarten till Silves lyser den röda sandstensborgen i solen och hälsar en välkommen. 
Idag har borgen tio torn vilka har byggts till under olika perioder. Den yttre muren är enligt mina mått mätt minst 90 cm tjock och sedan tillkommer småtornen som jag uppskattar till 40-45 cm. En ganska rejäl befästning får man säga. Innanför borgen fanns ett palats i vilket bl a härskaren av Sevilla bodde från 1053. 
Utgrävningar från palatsdelen, rester från cisternen, delar av vallen och slutligen bron till Silves.

Borgen har också tjänat som kristen fästning då den intogs av kristna riddare 1242 och slutligen har den också tjänat som fängelse. 1910 blev fästningen klassificerad som National Monument. 

Väl färdiga med vandringen i fortet blev det besök nere bland de smala gränderna med sina kullerstensgator. 
En liten fika på Café da Se

Självklart besökte vi också kyrkan med sina valvbågar i sten och dess målade fönsterglas.
Även denna utflykt blev en lyckad dag. 
Ha det gött
We 4

2 kommentarer:

  1. Verkar vara en vacker stad. Läser att det är kallt i Portugal. Det är det inte här, fast svala morgonar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja här finns många gamla fina städer från den moriska tiden. Så det är mycket att se o göra. Kallt är det också på nätterna men ganska skönt promenadväder.

      Radera

Husbilen Helge