måndag 29 februari 2016

Naturens förmåga att skapa skönhet

Den sista  eftermiddagen med Smarten ville vi ägna åt kustlandskapet med sina fantastiska klippformationer och sandstränder. Det är trots allt den vackra kusten (och det varma klimatet) som gjort Algarve till ett av södra Europas mest omtyckta resmål efter det att flygplatsen i Faro byggdes någon gång på sextiotalet. 

Vi drog österut för att besöka några klipphöjder och stränder. 
Här fick jag mitt lystmäte mättat genom att vandra mellan slipade stenar och nyss nerfallna klippblock från de höga klipporna. Överallt finns varningsskyltar med "Danger" som visar vilka områden som är i farozonen för nedfall. 
Mellan klipporna finns stränder som utnyttjas av fiskarna. Här har de landat tidigt på morgonen och sitter nu och rensar sina nät utanför sina blåa sjöbodar. 
Den fortsatta vandringen visar på ytterligare röda sandstensklippor och härliga badstränder. Man förstår att kusten lockar till sig tusentals turister varje år. 
Havet har med hjälp av stormigt väder slipat och format dessa vackra sandstensklippor. Det är inte alltid som havet är så här lugnt som det var vid vårt besök. 
Men det var bra för oss eftersom vi kunde vandra mellan stenarna och ibland fick vi hoppa över vattenstrilar eftersom havet var på väg in. 

Detta var en eftermiddag med massor av naturens skönhetsunderverk. Eftersom den bohuslänska graniten är så stenhård får vi inte uppleva samma fenomen på hemmaplan med t ex håligheter i berget.  Men havet slipar även våra berg men inte med så dramatiska utseenden som här nere, utan till vackra runda hällar istället. 
Bilder från vår stellplatspärla i Bohuslän.

Nu har tre dagar med hyrbil gått till ända. Vi har valt ut de orter på Algarvekusten som intresserat oss mest. Andra orter kan också vara av intresse men lite är bra att spara till ett ev senare besök. 

Ha det gött
We 4 

4 kommentarer:

 1. Stränder med såna där klippformationer är mycket vackrare än långa och helt flacka stränder tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Mycket vackert! Här är jag just nu glad att jag inte gillar sandstränder då det blåser som attan varje dag! Å andra sidan blir det svalt och skönt...

  SvaraRadera
 3. Stränderna och klipporna är fascinerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan aldrig se sig mätt på klippor, stränder och hav

   Radera

Husbilen Helge