torsdag 25 februari 2016

Världens ände

..... ja så trodde man på medeltiden att den vindpinade udden Cabo de Sao Vicente i Europas sydvästligaste hörn var och nu har vi varit där. Det är inte bara en udde vilken som helst. Det är en plats med 60 m höga klippor som stupar rakt ner i Atlanten. 
Vågorna har eroderat berget så stora ihåligheter har bildats och även långa sandstränder emellan klippformationerna. 
Fyren som når 95 km bort är ett betydelsefullt riktmärke för sjöfararna och den lär vara den kraftigaste fyren i Europa. 
Denna södra del av Portugal är en viktig häckplats  för hökörnen, tornfalken, storken med flera andra fågelarter. 
För att underlätta för storkarna har man gjort häckningsplatser för dem. Lite svårt att se, men det var många runda boplatser på vägen ner. 

Åker man hit blir det även en sväng till Sagres. Sagres har ett gammal fort som också ligger ute på en udde. Det var Henrik Sjöfarare som uppförde fortet och han lär ha startat en sjöfararskola. Det finns inte mycket kvar av den ursprungliga muren och muren var under "stor renovering" vilket påverkade vårt synintryck av fortet. 

Den enorma vindkompassen av småstenar Rosa dos Ventos mäter 43 m i diameter och sägs ha använts av Henrik. 
Uddens fyr
Och det enkla kapellet Nossa Senhora de Graca. 

Vi körde utefter N 125 och fick därför känna på det portugisiska vägarbetet. Miltals med vägarbeten som vi hoppas snart är klara för köerna var irriterande. Men det finns ljuspunkter utefter vägen också, titta bara på de färgglada potteryhusen. 
Härligt!
Ha det gött så hörs vi snart igen!
We 4

8 kommentarer:

  1. Faktiskt lite nostalgi att läsa detta för oss. Vi har visserligen inte varit på Algarvekusten sedan 1996, men dessförinnan reste vi hit med flyg minst 2 gånger per år och det ända sedan 1974. Då hyrde vi alltid en bil och körde runt utefter hela kusten från spanska gränsen och bort till västligaste punkten, som ni nu besökt.
    Därför ska det bli extra spännande att bo några veckor på Algarvekusten för åtskilligt har säkert förändrats sedan vi var där - vi lämnar ju Benidorm om cirka 2 veckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är säkert en hel del som ändrats. Både hotell o restauranger rivs ut och nytt ska in. Men dessa restaureringar behövs säkert för att Algarve fortsättningsvis ska locka till sig turister. Små byar har säkert blivit stora byar med stora shoppingcenter. Ni får säkert helt nya intryck av era gamla platser som ni besökt tidigare.

      Radera
  2. Vilket läckert hus! Vägarbeten är det gott om i PKK distriktet också. Vår tur till Ranong var späckad med vägarbeten. Irriterande men också väldigt behövligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med den tunga trafiken så förstår man att vägarna slits ner snabbt. Man får dock vara glad att de åtgärdas.

      Radera
  3. Häftigt ställe! Vi var framför allt fascinerade av fiskarna som stod högst upp på klipporna när vi var där och fiskade med lååångsamt spön!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja att de vågade stå så långt ut på kanterna. Vi lyckades faktiskt få ett kort på en kille precis som han fick en liten firre. Firren kunde ju likaväl trillat av under färden upp. Men han var troligen en mycket skicklig fiskare.

      Radera
  4. Och jag som har blivit intalad i hela mitt liv att det är Trosa i Södermanland som är "världens ände" :)

    Ser riktigt mysigt ut på bilderna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst har vi ett Trosa som är världens ände, detta är ju i nutid. Men båda ställena har sin charm, men jag tror att Trosa trots allt leder.

      Radera

Husbilen Helge