söndag 27 mars 2016

Caceres - ytterligare ett världsarv

Vi lämnar Merida för att köra 8 mil till nästa historiska stad av världsklass. Caceres är Spaniens första stad på världsarvslistan. Det var redan 1949 som det hände. 
Vi anländer tidigt på förmiddagen till stadens stellplats N 39 28 51 W 006 22 04 och tur var det för HB ramlar in hela tiden och jag tror det var över 50 bilar. Att det var kris med platserna förstod vi då vi vaknade på morgonen och vi såg att bilarna stod härs o tvärs, här var det inte fråga om några säkerhetsmarginaler. Vår ena granne stod endast 20 cm från oss och fick gå in genom förardörren för att komma in i sin bil.
  Det var säkert 95% spanjorer på besök i stan eftersom det var påskveckan och stan hade sin påskprocession på skärtorsdagen. Spansk TV var där och bevakade hela arrangemanget. Det blev en fin överraskning för oss. 

Men först ska jag visa er en fin vårbild. 
Vilken magnolia med nyplanterade penséer under. 

Det var mycket folk som väntade!

Denna procession visade Jesus med sina 12 lärjungar och deras sista måltid. Det är stora skulpturer som föreställer Jesus resp lärjungarna och ett bord med vit duk och ett lamm på. Sedan i processionen kommer en jungfru och därefter en ängel, däremellan går det en orkester och små pojkar med rökelse m m. 
Som sagt det är svårt att ta bra foto när det är så mycket folk och man dessutom är kort i rocken. 

Processionen gick igenom den gamla delen av stan och varade i flera timmar. Stackars de barn/ungdomar, män och kvinnor som bar runt skulpturerna. De måste väga åtskilliga kilo dessa bärplattformar.  De som bar jesusplattan var minst 50 karlar tillsammans. Dessutom gällde det att gå i takt och samtidigt slå med en stav i gatan. Så fort det blev otakt eller skulpturplattan vägde över på ena eller andra sidan stoppades processionen och ledaren såg till att allt kom i balans igen. 

Senare tog vi en tur upp i den gamla delen av stan "Cuidad Monumental" , en stad i staden. Staden blev ett frihandelscentrum under 1200-talet och drog till sig köpmän och även aristokratin. De tävlade om att bygga pampiga hus och palats med vakttorn. Men regenterna Isabella och Ferdinand lät 1479 riva de flesta av tornen för att stävja de ständiga maktkamperna. 

Caceres har undgått krigen under 1800- och 1900-talen vilket medfört att det idag är en stor sevärdhet att besöka, denna stad i staden. 
Arco de la Estrella, trappan med porten, som uppfördes 1726 leder genom stadsmuren från Plaza Mayor till gamla staden och har vakttorn på sidorna från 1400-talet. 

Pustors de la Compania, en kyrka som var stängd vid vårt besök.
Casa y Torre de LAS Ciguenas, Storkarnas hus, vars torn fick vara kvar när Isabella o Ferdinand var i ruvar tagen
Banjo de San Antonio, ett judiskt kvarter med små smala gator som restaurerats till sitt ursprungliga skick. Nu var där en liten restaurang.
Mera kyrkor och torn, även här några storkbon. 
Vi vandrar vidare i trånga gränder med stadsmuren på ena sidan.
Dammen var en fin färgklick.
Liten törstsläckare med gratis WiFi så en påskhälsning kunde gå iväg.

Har ni ett historieintresse kan vi varmt rekommendera denna stad. Tror inte att ni blir besvikna!
We 4

2 kommentarer:

  1. Ser ut att vara en fin stad! Jag tror att det tunga bärandet ska symbolisera lidandet... Själva klättrade vi upp på en hög mur för att kunna fotografera processionerna i Tarragona förra året. Mycket folk!

    SvaraRadera
  2. Vilken historielektion! Tack så mycket, väldigt intressant! Vad ni sett mycket under er tid i Spanien och Portugal.

    SvaraRadera

Husbilen Helge