onsdag 10 augusti 2016

Baltikums pärlor - Vilnius - Riga - Tallin

VILNIUS

Nu har vi bott 2 nätter i Vilnius på Hotell Panorama. En byggnad från 60-talet men som har renoverats i slutet av 90-talet och början av 2000. Rummen är inte så jättestora men helt OK. Där finns den service som man förväntar sig. 
Vilnius är Litauens huvudstad och även dess största med ca 600 000 invånare. Stan ligger i sydöstra Litauen, där floderna Vilnia och Neris flyter samman. Exakt datum för när Vilnius grundades är okänt men Vilnius nämns första gången i källor år 1323

Svenska trupper förstörde staden i början av 1700-talet. Återuppbyggnaden bromsades av ett flertal bränder. Även Napoleons trupper har varit i Vilnius och härjat. Under 1915-1918 var Litauen ockuperat av tyska trupper. Delar av Litauen har kontrollerats av både Polen och Sovjetryssland. 

Vilnius är en arkitekturstad och det finns över 40 kyrkor och kallas "Nordens Jerusalem". Litauen var först med att förklara sig självständigt från Sovjet 1990.  Antalet restauranger och hotell har efter det ökat kraftigt. 

Vår rundvandring i stan började vid S Petrus- och Pauluskyrkan, en kyrka med över 4000 stuckaturer.
             Kyrkan är som en gräddbakelse med alla sina stuckaturer!
                                      Livet och döden! Mäktig interiör !
       Presidentpalatset med flaggan som visar att presidenten är där idag


Universitetet, som invigdes år 1579,  sågs av den ryska statsmakten som centrum för nationalistiska strömningar och stängdes därför under 1830-talet. Det var stängt fram till slutet av första världskriget. Man kan fråga sig hur tänker man när en utbildningsanstalt stängs ner! 
  Gamla stan i Vilnius är en av de största i Europa och inkluderar de främsta historiska och kulturella platser. Guiden berättar att här bodde många judar, det finns jättefina affärer, hantverksbutiker, restauranger m m. 
Gediminastornet med historiska museet

Katedralstorget med katedralen och klocktornet byggd 1779-1783 i nyklassistisk stil. Unesco har tagit upp Vilnius gamla stad på sin världsarvslista 1994. 
                                       Lite blandad kompott!
Utflykt till Trakai
Slottet Trakai ligger på en liten ö i insjön Galve, ca tre mil från Vilnius och var under Litauens storhetstid dess huvudstad. 
En liten pittoresk stad med gamla trähus och slottet som varit både en militär borg, palats, kunglig reträttplats men även fängelse. 
Idag är Trakai en av Litauens mest besökta och populära turistattraktioner med många konserter, festivaler och övriga evenemang, samt sedan 1962 finns även ett museum inne i slottet. 
                                         Lite go-fika behövs också!
TV- tornet
På kvällen avnjöt vi en middag med underbar utsikt, i en roterande restaurang. Här upplevde vi Vilnius från ovan. TV-tornet är en minnesplats över de litauer som stupade under frigörelsen. Sovjet ockuperade TV- tornet i 222 dagar. I våldsamheterna med sovjetiska stridsvagnar under januarihändelsen 1991 dog 14 demonstranter vid TV-tornet. En utställning om händelserna finns i tornets bottenplan och ett minnesmärke finns vid Litauens parlamentsbyggnaden i Vilnius. 

Efter 1990 har Vilnius som huvudstad i Litauen blivit en modern storstad Den gamla stan har rustats upp samtidigt som nybyggnation skett med moderna höghus. Ett modernt affärs- och finanscentrum har bildats norr on floden Neris.

Detta var Vilnius med omnejd, en gammal stad med mycket charm!
We 2 
1 kommentar:

  1. Det där med universitetet. Har ju skett senare i större skala. Pol Pot...

    SvaraRadera

Husbilen Helge