En liten stad som det var mysigt att promenera i efter lunchen. Där fanns moderna hus och gamla hus som var fint renoverade och statyn på gågatan med "renhållningsarbetaren". Tyvärr hann vi inte att gå ner till stranden för att kolla hur många som badade eller hur bred den var.
Bussen tar oss vidare de 11 milen till Tallin, Estlands huvudstad, där vi checkar in på det centrala hotellet Go Shnelli. Vi lyckades få ett rum på 7:e våningen med enorm utsikt över gamla stan, "Domberget" och den gamla stadskärnan.
Väl installerade på hotellet var det dax för den sedvanliga stadsrundturen.
Tallins "Song Festival Grond" som används vid den estniska körfestivalen vart 5:e år - delar av gamla muren med torn - St Alexander Nevsky Cathedralen med interiörbild, en rysk-ortodox katedral på Domberget. Den byggdes 1894-1900 mittemot det estniska slottet på Domberget och sågs av esterna som en maktdemonstration.
När man hittar utsiktsplatser i gamla stan kan man verkligen få njuta av Tallins gamla stadsdelar, utsikten är enorm.
Vandringen går vidare och vi upptäcker hus med otroliga fasader, så romantiskt, små mysiga restauranger osv.
Man blir överväldigad vid varje gatuhörn, för bakom husknutarna väntar nya överraskningar. Tallin måste göras by foot för det är trånga gränder som avlöses av stora torg med många restauranger och folk, läs turister, som alla är lika intresserade av arkitekturen i gamla stan.
Innan vi lämnar Estland ska vi besöka Kadriorg Park som ligger lite utanför centrala Tallin. Parken inrymmer ett vackert 1700-tals barockslott samt presidentpalatset. En fin park där träden planterades runt 1740-talet, fontäner och en japansk trädgård samt men inte minst konstmuseet, en fantastisk byggnad (saknar bild).
Peter den store bodde mestadels i detta lilla hus i parken då han inte trivdes i några stora palats. Nu är huset museum med många fina väl bevarade inredningsdetaljer.
Efter parkbesöket vände vi åter till centrum där vi shoppade lite och åt en enklare lunch innan båten till Stockholm avgick. Jo, innan vi gick ombord körde bussen oss till "Bordershopen" Väl framme kände vi inte igen oss! Konstigt namn, men där fanns precis sådant man oftast köper i Bordershop eller Calles.
Klockan närmar sig 18.00 och vi måste borda för denna gång. Resan närmar sig sitt slut men av nedanstående bild framgår rutten vi gjort.
Vi har upplevt mycket och även fått ett historiskt perspektiv på våra grannländer av vår guide som varit mycket kunnig på historia, statsvetenskap, litteratur m m. Vår uppskattning är stor och vi ger henne
* * * * *- ig status.
Fanns det då inga nackdelar med resan? Vi påtalade att de två första dagarna innehöll mycket bussåkande. Varför inte ta en färja direkt till Gdansk och få längre tid med den vackra staden. Skulle vi göra om resan med Helge skulle vi nog välja den vägen.
Nu kommer vi att koppla av från "åkande". Det blir bara en träff med Burstnerklubben i Ullared och därefter Elmia, ett måste för oss.
Sedan väntar en ny höst och vinter med en ny resa till värmen!
Ha det så kanske vi ses på mässan!
We 4
Tänk att det är så fint i Baltikum och att så många fina byggnader är bevarade! Trots att ryssarna var där alltför länge....
SvaraRaderaJa, trots krig o elände har de renoverat o byggt nytt i gammal stil.
RaderaHär river vi oftast och bygger nytt modernt!
Wow, vilken fin resa ni gjort! Har ju lite att läsa ikapp här. Superfina bilder också!
SvaraRaderaJa tycker man om gamla miljöer då är länderna väl värda besök.
RaderaJa, vi skulle också gärna köra en tur med husbilen på den sidan Östersjön. Väl värt det!
SvaraRadera