måndag 8 augusti 2016

Mot Litauen

I går åkte vi ca 50 mil från Kolobzeg via Gdansk till Gizycko som är en fin liten stad med ca 30 000 invånare i Mauriens landskap och som fick sina stadsprivilegier 1340. Stadens historia är brokig då det tillhört Preussen, Tyskland och varit ockuperat av Sovjetunionen.  Gizycko ligger bara ca 4 mil från ryska gränsen. Slutligen blev det polskt efter 2:a världskriget. 
Vår guide Marina är från Köningsberg/Kaliningrad, men bor  nu i Skåne, och hon är väl insatt i den polska historien. Dessutom pratar hon bra polska så vår grupp på 45 resenärer har verkligen haft tur.  Vi har matats med historia från medeltiden och fram till dags datum. Alla deltagare är överväldigade över hennes historieintresse och kunskaper. 

Efter frukost är vi på väg till ett av Hitlers huvudkvarter, Varglyan (Gierloz), det ställe där han tillbringade sin mesta tid under kriget fram till november 1944. 
Varglyan var ett gömställe för de högsta nazisterna på östfronten. Härifrån planerades Nazitysklands invasion av  och krigföring  mot Sovjetunionen. 
Han valde denna ort i Östra Preussen då läget uppfyllde hans villkor,  det fanns en järnväg (Ketrzyn-Gizycko), ett stort skogsområde,  kanaler och ett sjösystem som ett naturligt skydd mot öst. 1940 började tyskarna att bygga detta "headquarter". Där fanns T ex en gästbunker, konferens- och telegrafbunkers, bunkers för säkerhet med mera och inte minst Hitlers egen (nr 13).  Med hjälp av skogen var det lätt att kamoflera området. De tunga bunkrarnas väggar var 8 m tjocka och taket var 10 m tjockt. Inne i bunken fans en mindre bunker som var omgiven av ett sandlager på 0,5 m. 

Varglyan var en av de få platser där Hitler kände sig riktigt säker. Trots det var det just här som det mest omfattande attentatet mot honom, operation Valkyria, genomfördes på sommaren 1944.  Han lämnade området i november 1944 och området sprängdes av tyskarna i januari 1945  i samband med deras retirerande mot Berlin. 

Bunkrarna hittades av de allierade först 1945. 54 000 minor har grävts fram enligt ovanstående minnessten. 

2012 bestämde Polen att göra området till ett naturmuseum. 

Marinas historieintresse är så genuint så när vi lämnar Vargglyan och kör vidare mot Litauen, visar hon filmen Operation Valkyria  från 2006, allt för att hon vill att vi skall få så stor behållning som möjligt av dagens utflykt. 

Efter denna utflykt kör bussen oss genom Litauens landskap till huvudstaden Vilnius. Det är inga större förändringar i landskapsbilden, vi passerar åker efter åker. 
Det är bara när vi måste göra en "umleitung"  på grund av motorvägsbyggen som vi märker att det sker en förändring i landskapsbilden. Med andra ord det finns inte så mycket att se på, bara jordbruk och lite skogsområden.  
Bebyggelsen är av blandad kompott. Mycket ruckel men det har tillkommit lite färgglada hus lite varstans
och när vi närmar oss Vilnius börjar "miljonprogramshusen" att dyka upp. 

Men en sak som är säker, det är att man upplever länderna som mycket rena. Gatorna saknar papper o tuggummi och annat skräp, helt otroligt, rent o snyggt på trottoarer och andra gångbanor. Jaa så skulle det se ut på hemmaplan också!

I morgon ska vi göra Vilnius.
We 2

10 kommentarer:

 1. Oj vilken spännande och intressant resa! Jag följer med intresse här på bloggen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara en överraskningarnas resa, betr kultur , mat m m

   Radera
 2. Vilken spännande resa ni gör. Just åt det hållet vill jag också åka fast jag har ju ingen guide med :( Får väl läsa på lite via internet :) Ser fram emot nästa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi hoppas också att kunna ta med Helge hit någon gång. Vägarna har hittills varit bra, sedan gäller det bara att hitta bra campingar/stellplatser. Vi har sett lite campingskyltar här o där, Plus flera tyska o italienska HB.

   Radera
 3. Hipp hurra för Ingela idag! Precis som förut så blir man så sugen på att resa när man läser om era resor. Vi får fira dig på riktigt när ni kommer hem. 😊🎂🎁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så mycket. Underbart att dessa Baltiska länder numera kan ta emot turister, här är gott om busslaster.

   Radera
 4. Tack för all information! Det blev ju en riktig historielektion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har fått lära oss otroligt mycket. Vår guide Marina har ju fått vara med om "stängda dörrar" så hon har mycket att berätta

   Radera
 5. Gott att höra att resan går bra. Nu när Bengt slipper köra får han ju se en del av omgivningarna också.
  GRATTIS igen förresten. Hurra hurra hurra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, men jag kommer på Bengt med att slumra till lite då och då! Tur att han inte gör det när han har Helge med sig.

   Radera

Husbilen Helge