Korskullen är ett pilgrimsmål, ca 12 km norr om Siaulai i Litauen, ett märkligt utflyktsmål får man allt säga. För litauer är detta en laddad plats med religiös, politisk och historisk symbolik. Makthavarna har ett flertal gånger rivit ner korsen och förhindrat att nya rests, men förgäves. Korsen har olika utseenden och varierar mellan någon centimeter till de största på 10 meters höjd.
Bakgrunden till när ett kors sattes upp första gången är lite oklart. Men traditionerna kring Korskullen visar att det fanns en hednisk kultplats med en helig eld vaktad av prästinnor. Under de krig som Litauen gått igenom sattes kors upp av släktingar till stupade soldater. År 1895 fanns 150 kors, 1940 var det 400, 1961 ca 5 000 kors och då fick den ateistiska kommunistregimen nog. Den 4 april 1961 brändes och skövlades kullen av Röda armen medan KGB höll vittnen på avstånd.
Men man satte upp nya kors nattetid och ett av korsen bar inskriptionen " Jesus, straffa inte skändarna ty de vet inte vad de gör".
-73, -74 och -75 brändes korsen igen. Eftersom nya kors hela tiden sattes upp bestämde makthavarna sig för att en gång för alla sätta stopp för denna form av civil olydnad, men några år före Litauens självständighet fredades Korskullen
Idag är det omöjligt att säga hur många kors som finns där. 1990 gjordes en räkning över de kors som stod självständigt. Det var över 12 000. Därtill kommer en massa småkors som är häftade vid varandra.
När påven Johannes Paulus II i början av september 1993 var på sin Baltiska pastorala visit höll han en mässa i Korskullen. I sin predikan talade han om Korskullens betydelse inför de uppskattningsvis 250 000 församlade personerna.
Jurmala
På väg mot Riga åkte vi först till kusten och besökte Lettlands populäraste semesterort Jurmala. Jurmala är egentligen ett samlingsnamn för en rad olika småstäder utmed Rigabukten.
Stranden är bred och 32 km lång och sanden är härligt mjuk!
Stan har knappt 60 000 invånare och består mest av trähus i art nouveau- stil (jugend). På somrarna fördubblas nästan antalet invånare och stranden har lockat badgäster sedan sent 1800-tal. Men vi badade inte!
Riga
På eftermiddagen är vi framme i Riga som är huvudstad i Lettland och ligger vid floden Daugava. Vi bor på hotell Radisson Blau Daugava som är ett mycket stort hotell, men väldigt bra service och mat.
Riga har idag ca 800 000 invånare, vilket motsvarar 1/3 av Lettlands invånarantal.
Arkeologiska fynd i området har daterats till 2000-2500 F Kr. Riga har varit Baltikums viktigaste handelsstad. Alltsedan Riga grundlades av biskop Albert av Riga 1201 har omgivande folk och länder - tyskar, litauer,, polacker, svenskar och ryssar krigat mot varandra och letterna i syfte att dominera Rigaområdet.
Varför kan man fråga sig. Alla har haft en önskan att behärska handeln i och härska över Östersjön.
Tredje gången gillt, svenskarna lyckades med 20 000 man och Gustav II Adolf att få 2 000 soldater att kapitulera. 1629 tvingades Rigas råd att godkänna maktövertagandet och denna period varade fram till 1710 då ryssarna intog Riga igen. Riga var under den första svenskperioden Sveriges största stad! Men Stockholm inhämtade den platsen under 1660-talet.
Frihetsmonumentet - färgglada hus - Rådhuset
Rigas äldsta pub, från 1293.
År 1997 upptogs Rigas historiska centrum på UNESCOs världsarvslista. Att besöka Riga ger ett historiskt perspektiv på våra grannländer. Här finns mycket att se och göra. Två övernattningar är på tok för litet, när det finns så mycket spännande arkitektur att se på och man upplever en levande historia.
Min dag firade vi i Riga med champagne och en ljuvlig a la carte på vårt fina hotell.
Utflykt till Sigulda
Sigulda, 5 mil nordost om Riga har ca 17 000 invånare och nationalparken med samma namn. Den ligger vid floden Gauja som är ett biflöde till Daugava. Området utgörs av sandsten och är känt för sina grottor. Floden har eroderat sig ner i berggrunden och höjdskillnaden i området är ca 90 m och kallas för Lettlands Schweiz. Vi åkte därför linbana för att kunna se höjdskillnaderna och för att se växtlighetens variationer.
Efter två dagar var det dax att resa vidare. Tur att Riga finns kvar för ett nytt besök vore inte så dumt.
We 2
Intressant att läsa om! Vi besökte Riga i december och gillade den staden mycket: http://www.freedomtravel.se/restips/europa/osteuropa/lettland/
SvaraRaderaVilken inressant resa ni gör! Jäkla ryssar! Och vilka envisa letter! Heja, heja!
SvaraRadera