onsdag 25 januari 2017

Andra delen av vår Sevilla tour

Nu var det dax att ta itu med fotvandringen i Sevilla. 

4. Barrio Santa Cruz

Stadsdelen ligger i den äldsta delen av Sevilla bakom stadsmuren som byggdes av romarna under det första århundradet f.Kr och intill Palatset Alcazares och Katedralen. Det är därför mycket lätt för turister att strosa omkring i stadsdelen på egen hand och få uppleva det gamla äkta Sevilla med dess charm och atmosfär. 
Kvarteret har huserat stadens judar både under medeltiden och efter den kristna återerövringen 1248 tills de drevs ut från Spanien våren 1492. 
                               Vi började med att gå igenom en patio vid palatset
Vägen leder ner förbi den gamla porten till en smal sicksack-gränd med låga valv som hindrade människorna att komma in i den judiska stadsdelen på hästryggen. 

                   Springvatten på Calle Juderia


Vi svänger höger in på Calle Agua (vattengatan). Den går längs den gamla stadsmuren och kallas så för vattenledningen som går in i väggen har tidigare levererat vatten till palatset Reales Alcázares. 

                                        
Vi vandrar i en miljö som vi inte är så vana vid att vara i. Santa Cruz är Sevillas mest  pittoreska och ljuvliga område. Stadsdelen kantas av kullerstensgator där det är lätt att vricka fötterna trots bra skor.
                                 

Den kantas ochså av trånga och charmiga barer och restauranger runt omkring. 
                                                   Plaza Dona Elvira

Med sina kullerstenar, fontänen, apelsinträd och kaklade bänkar är detta torg,enligt vår mening, ett av de vackraste torgen i Sevilla. Ett annat torg är 

Plaza Venerables som också är mysigt med sina kaféer och traditionella barer, så det är en bra plats för en liten paus. Torget är uppkallat efter Hospital de Los Venerables Sacerdotes (de ärevärdiga prästerna) men nu är ett konstmuseum. Här var det också lång kö men efter 45 var det vår tur att besöka museet. Att få se kyrkan i denna byggnad var något utöver det vanliga, alla väggar och taket var rikligt utsirade med målningar. 

Även detta hus innehåller en patio med springbrunn och apelsinträd. Fortsätter man sedan ner till Calle Reinoso kommer man till den smalaste gatan i kvarteret  och är därför känd som kyssgatan. För här kan man stå på var sin altan och kyssa grannen, enligt sägnen. 

Efter denna vandringsdag säger vi 
Fortsättning följer


2 kommentarer:

  1. Nu har jag läst ifatt, även om jag inte kommenterat. Seville är en av våra faboritstädet också. Finns så mycket att titta på och utforska. Allt det gamla, men även det nya utdtällningsområdena är värt att titta på. Tack för alla vackra bilder som återväxten minnena från Seville!

    SvaraRadera

Husbilen Helge