tisdag 21 juni 2016

Autostadt in Wolfsburg

Söndag morgon och regnet vräker ner. Men vi har bestämt oss för att köra till Tysklands Detroit, mao Wolfsburg. En stad som framförallt är känt för sitt stora Volkswagenwerk som tillverkat många Bubblor. Bilen var många år före sin tid och uppfanns av den österrikiske ingenjören Ferdinand Porsche.  Det var den luftkylda motorn som var revolutionerande och hela motorblocket kunde lyftas ut från sin plats och bytas utan några specialverktyg på några minuter. 

                              VW symbolen på topplats!
Vill man stå på stellplatsen i Autostaden ska man anmäla sig enligt skylten (Anmeldung). Vid infarten får man registrera sig och deponera 60 € varvid man erhåller parkeringskort och en dosa för att öppna bommen med. Det finns 8 platser med el och vatten. Tyvärr saknas all slags tömning. Vid avfärd åker man tillbaka till infarten resp huvudkassan och återfår sina 54 €, eftersom parkeringsavgiften är 6 € vid övernattning. 
                                     N 52 25 60 E 010 46 60

Vi börjar med att besöka "Zeit Haus", ett museum med bilar från olika tidsepoker och olika märken och som är det mest frekvent besökta bilmuseumet i i världen. Museet visar en 125-årig bilhistoria. 

    Nostalgin flödar när vi får se denna Ljusblåa metallic VW 1302 S

En sådan Bubbla köpte vi ny 1972 och Bengt tror att vi gav 13 500 kr. Det blev några  lillsemestrar bl a till Danmark och Småland runt med glasbruksbesök den sommaren.  Efter ca 3 500 mil så bytte vi till en SAAB herrgårdsvagn för då hade det här med barnvagn o kärror kommit in i bilden. 

En annan bil som jag verkligen smälte för var denna Cadillac från 1930.  Tänk att få åka Moseldalen eller  Romantische Strasse med den, en underbar solskensdag. Drömma går ju alltid. 
Bengt beundrar dessa två gamla Volkabussar som var otroligt välbevarade. Undrar hur länge dom varit museiföremål. Vi ser en hel del bilar av denna typ, nu när vi kör i Tyskland. 
Sedan såg vi Golfens föregångare från 1977, en Porsche från 1952, som liknar Bubblan väldigt mycke enligt oss. Nedan handlar det om två superbilar som vi inte tror kommer ut på streetorna i några större upplagor, men alla känner väl igen Buggatigrillen. 

Anläggningen har blivit otroligt populär och har mer än 2 millioner gäster varje år. Det är inte bara ett museum med gamla bilar utan numera även en upplevelsepark för hela familjen med olika inslag beroende på årstid men alltid med temat bilar. 
Vad Wolfsburg kanske mest är känt för är sina två leveranstorn. En lift hämtar bilarna som sedan förs ner till botten i tornen och förs över till ett leveranscenter där kunden finns och väntar på sitt nyförvärv. Trots söndag så levererades en bil i minuten när vi stod och betraktade leverensinformationen. 
Eftersom Chivas inte fick följa med in så blev vår studie av anläggningen begränsad. Men här är några bilder från utomhusaktiviteterna, bl a testbanan. 

Av en slump kom vi in på Ritz hotell i anläggningen. Hungriga som vargar besökte vi deras Cafeteria där det fanns mycket att välja på inom konditorivaror. Men lite mer lunchaktiig var det värre med.  Det blev var sin laxhamburgare! 
        En burgare med hembakat bröd, helstekt lax, dvs ej mald fisk, 
                 och en pommes som var av högsta klass. 
                 Tänk att få äta en burgare på en planka! 

Ja den som är intresserad av bilar tycker vi ska göra ett besök i Autostadt. Själv är jag inte så intresserad av bilar, men fann att anläggningen innehöll många fantastiska byggnader med modern arkitektur och datamöjligheter att söka diverse info om bilindustrin och dess utveckling. 

Detta var Wolfsburg i stora drag. I morgon drar vi vidare till Goslar! 

Ha det gött!
Vi hörs
We 4

4 kommentarer:

 1. Många fina bilar. Vi har varit på Porchemuseet i Stuttgart, också sevärt även för en som inte är så speciellt intresserad av bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr hinner vi inte så mycket mer än att besöka Burstnerfabriken i Kehl, för vi tvingas åka hem pga begravning

   Radera
 2. Den älskade bubblan! Jag minns så väl dagen pappa hämtade vår första bil. Det blev sen leverans så syster och jag fick ta första turen i pyjamas. Den var ljusblå och hade registreringsnummer O 58667. Vissa saker glömmer man aldrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, kommer du verkligen ihåg reg.numret. Bra gjort!

   Radera

Husbilen Helge