Vi lämnar Kinnekulle för denna gång och kör mot Mariestad som välkomnar oss med 27 gr och strålande sol. Väl framme kör vi till stellplatsen i hamnen. Enligt Mariestads turisttidning blev Mariestad utnämnd till årets husbilsvänligaste kommun av Husbilsklubben.
Enligt artikeln stannade över 5000 husbilar till i Mariestad förra året. Nu förstår vi varför. Här finns service - el o vatten nästan direkt utanför bilen. Däremot är det lite långt att gå för att tömma toan. I särskilt servicehus finns tre toaletter med dusch. Vi tycker att stellplatsen har en mycket stor fördel, den är rymlig så stolar o bord får plats utan att det känns trångt. Detta blir inte sista gången vi besöker Mariestad.
Kommer man sjövägen möts man av dessa två vyer. Men vi kom ju med Helge, men trots det fick vi se samma vyer.
Värmen gjorde att vi inte orkade att vara så där jätteaktiva. Vi började dock med en stadsvandring i Gamla Stan för det ska finnas kvar en stor del av bebyggelsen från 1700- och 1800-talet längs kullerstensgator och gränder.
Tänk att ha en man som grundar en stad och ger staden fruns namn. Jo, det gjorde hertig Karl 1583 för han ville hedra sin gemål Maria. Vem var då Karl, jo han var son till Gustav Vasa. Marias stad blev genom sitt läge vid Tidans utlopp i Vänern en viktig handelsstad i hans hertigdöme. Hertig Karl blev sedermera Karl IX.
skulpturen Bruksarbetaren med sin unicabox, på Gamla Torget. Mittemot ligger en av Mariestads jugendinspirerade byggnader, uppförd på 1910-talet.
Kyrkogatan 16, här föddes porträttmålaren Bror Kronstrand som bl a finns representerad i Vita huset. I hörnet av Kyrkogatan/Prästgårdsgatan uppfördes stadens första läroverk 1785. Skolsalarna låg i bottenvåningen och rektorsbostaden en trappa upp.
Oavsett från vilket håll man än kommer så ser man tornet på Mariestads Domkyrka som uppfördes 1593-1625 till följd av religiösa motsättningar mellan bröderna hertig Karl och Johan III.
Mitt emot kyrkan på Kyrkogatan 21 låg Mariestads första lasarett, uppfört 1760 som landets tredje efter Akademiska i Uppsala och Serafimerlasarettet iStockholm. Lasaretten var oftast förlagda till domkyrkostäder och kloster, men hade i Mariestad föregåtts av en hospitalverksamhet på Kyrkogatan 31. Även här var hertig Karl initiativtagaren till hospitalverksamheten.
Mariestad bjuder på fler gamla hus som har sin egen historia. Stan har dock haft större inflytande än i dag. Därom vittnar ett vackert resident men ingen landshövding och pampig domkyrka men ingen biskop.
En gång fanns det också ett bryggeri, men Mariestadsölet lever dock kvar som varumärke.
Jättegod pizza men som vanligt too much!
Efter långpromenaden var det bara till att vända tillbaka till hamnen och koppla av för även Chivas var jättetrött. Tänk han satt i en fåtölj och rätt som det var sov han! Han blev hemburen av husse, och slocknade direkt i sin säng.
Nästa dag fortsatte vi att vandra runt i stan. Lite gofika vill man ju ha så det är värt att ta sig en tur till. Väl tillbaka vid HB fick vi besök av en gammal kollega till Bengt som också parkerat på stellplatsen.
Det blev många minnen som passerade revy eftersom vi bott i Stockholm
båda familjerna under ett par år.
I morgon tänker vi fara vidare efter tre fina dygn i Mariestad. Stellplatsen kostar 165 kr inkl el per dygn väl värda pengar med tanke på service och läget och inte minst det fina vädret som Mariestad bjöd på.
N 58 43 00 E 013 49 10
Vi drar vidare och får se var nästa stopp blir!
Ha det gött och njut av sommaren
We 4
Alltid lika roligt med all denna information. Hur orkar du vara så påläst?
SvaraRaderaTur att det finns turistbyråer som servar en med broschyrer o liknande
RaderaDet ser trevligt ut, och toppen med en fin ställplats! :)
SvaraRaderaJa, Sverige är fantastiskt !
Radera