söndag 26 juni 2016

Hameln

Se upp det finns jätte många råttor på gatorna! 

                                        Kolla, men visst var de söta trots allt!

Ja det var Bröderna Grimms saga om Råttfångaren som gjorde Hameln världsberömt. 
Men genom sitt läge vid floden Weser blev staden en rik handelsplats och det ekonomiska uppsvinget ledde till att stadens handelsmän byggde vackra utsmyckade hus för att visa sin rikedom.
 1. Råttfångarhuset.   2. "Leisthaus" museum   3, 4 Råttfångaren 

Som ni ser av gratiskartan som vi fick på turistbyrån är gamla stan inte så stor. Det är lätt att vandra runt och vi la endast några timmar på vår rundvandring. Allt som är sevärt ligger i princip i en liten cirkel. Mellan 1969 och 1993 restaurerades stan mycket noggrant och med mycke kärlek. De vackra sandstens- och korsvirkeshusen från 1500- till 1700-talet är mycket charmfulla och ger känslan av en atmosfär, precis som historien om Råttfångaren, som trollbinder en. 

Även Hameln har ett klockspel. Men man ser tyvärr inte Råttfångaren med sina möss eftersom figurerna är så små. Vi hittade i alla fall en annan mycket större råtta! 

Stan försöker på alla sätt att fånga turisterna med sina råttor. På caféerna hittar man bullar som ser ut som råttor, Apoteket heter "Raths-Apotheke" . I skyltfönstren finns alla typer av råttor i olika storlekar m m. 
1.  Cykelställ med konst   2.  Del av gamla ringmuren 3.  Fina utsmyckade hus.
4.  Vi lyssnar på en Råttfångarmusikal. 
 
På onsdag eftermiddag bjöds där på en musikal som handlade om Råttfångaren. Vi hade turen att befinna oss i centrum och väntade in musikalen. Ett mycket bra framträdande enligt oss samtidigt som vi fick en repetition av Grimms saga.  Men vill man se det riktiga råttfångarspelet ska man vara där på söndagar kl 12.00 (från mitten av maj till mitten av september). Ca 80 skådespelare i historiska kostymer visar då hur det gick till när barnen i Hameln försvann. 
 
Nu har vi bjudits på många fina hus igen med rika utsmyckningar, taggade volutgavlar och utsprång. Nu ska man inte jämföra Goslar med Hameln för båda städerna är charmanta var och en på sitt sätt. Men Hameln upplevs av oss som en mer tidsenlig stad med sina många sandstenshus och rika utsmyckningar. 

Nu har den riktiga sommarvärmen kommit till Tyskland. Tur att vi har AC i både bilen och i bodelen för annars hade vi nog inte överlevt. På en dag steg temperaturen från ca 17 gr till över 30 gr. Chivas är ganska slut och vi tror att matte och husse borde klippt honom innan vi reste. 

Efter dessa dagar med husesyn kommer vi att fara tvärs över Tyskland för att närma oss Kehl, en liten ort med tillverkning av Burstnerbilar! 

Ha det gött för vi har det trots den tuffa värmen! 
We 4 

2 kommentarer:

  1. Igår hade vi också 28 grader hett och stekande sol i Stockholm, men idag regnar det och temperaturen har sjunkit...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att även Sverige får lite sol o värme! Men regnet kanske behövs det också!

      Radera

Husbilen Helge