tisdag 7 juni 2016

Sjötorp början/slutet på Göta kanal - stop over nr 3

Efter tre dygn i Mariestad bestämmer vi oss för att först köra till Torsön och därefter till Sjötorp. Vi åker efter E20 och svänger av strax norr om Mariestad till Torsös ö-rike. Där finns många intressanta platser och verksamheter.  När vi lämnar E20 finns det en vågstation som vi naturligtvis ville prova.
               Bra, 500 kg tillgodo, då kan jag hoppa in i bilen igen
Vi kör ut på ön som är Vänerns största ö där det finns många fina badstränder och fortsätter mot Brommösund, för där finns en liten färja till grannön, en liten ö som är perfekt för cyklister eftersom bilar endast får köras av dem som bor på ön. Men tyvärr gick färjan bara  3 ggr på helgdagar så tiderna passade inte. På P-platsen stod 5 HB som övernattade där, men någon service finns inte,
                                              N 58 48 38 E 013 42 52
På Brommö finns färjan för tillfället, men vi fick fina vyer på Torsösidan.
                              Chivas har börjat gilla att bada!

Sedan väntar Sjötorp med Göta Kanal. Vi hade tur för vi fick plats på stellplatsen. Här där Göta kanal möter Vänern ligger en av kanalens verkliga diamanter. Åtta av de 21 slussarna mellan Vänern och Vättern finns här i Sjötorp. Att titta på slussningarna är ett folknöje under sommaren. 
Nu är det dax för slussning!
                                  Det där klarade de galant! 
Det var 58 000 indelta soldater som grävde 87 km för hand, kanalens längd är 190 km lång. Baltzar von Platen som byggde kanalen, mellan 1810 och 1832,  ville först anlägga en stad här men Sjötorp blev en varvsort istället, nästan 500 fartyg har byggts här och torrdockan används fortfarande av Göta Kanalbolaget. I magasinen finns också ett kanalmuseum och inträdesavgiften ingår i stellplatsavgiften. 
En annan aktivitet som är mycket populär är att cykla utefter kanalen. 

Idag är det tisdag och på fredag måste vi vara hemma igen, vi som knappt har åkt 1/4 av den planerade turen runt Vänern. Stress och expresskörning vill vi inte vara med om så kanske får vi minska på ambitionen. Men är det fina platser med natur och sevärdheter som intresserar oss så stannar vi tills vi känner att vi är klara med våra aktiviteter. 

Vi kommer nu att köra vidare så får vi se var vi hamnar!
Ha det gött och njut av den fina sommaren som fortfarande erbjuds oss!
We 4


2 kommentarer:

  1. Det därmed vikten är ett ständigt problem.....vare sig det är husbilen eller oss själva. Vi har försökt banta ned HB för vi hoppas kunna ta med cyklarna. Några 500 kg har vi tyvärr inte till godo, men jag önskar vi hade. Vänern runt .....där finns mycket sevärt och vi har också varit på Torsö och Laxhall. Ja tiden går fort när det finns mycket intressant att se.

    SvaraRadera
  2. Slussning är kul. Vi gick igenom många när vi hyrde kanalbåt i England. Fantastisk semester med strålande väder.

    SvaraRadera

Husbilen Helge